Η διαδικασία των «ηλεκτρονικών» κατασχέσεων τίθεται σε εφαρμογή, από σήμερα Δευτέρα, για τους οφειλέτες έναντι των ασφαλιστικών ταμείων , μετά και την λήξη της δυνατότητας για την ρύθμιση χρεών.

Βάση του σχεδιασμού, κεντρικό ρόλο θα έχει το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών, σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών και τις τράπεζες, καθώς «ξεπαγώνει» η διαδικασία κατασχέσεων, που είχε διακοπεί από τον περασμένο Ιούλιο λόγω της επιβολής των capital controls.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΚΕΑΟ, που δημοσιεύει η ιστοσελίδα eoikonomia.gr, στη συγκεκριμένη κατηγορία των μεγαλοοφειλετών ανήκουν πάνω από 8.000 άτομα, τα οποία χρωστούν περίπου 6 δισ. ευρώ.

Πιο συγκεκριμένα, άμεσο κίνδυνο κατασχέσεων διατρέχουν οι περίπου 147.000 οφειλέτες που χρωστούν πάνω από 5.000 ευρώ, αλλά δεν έχουν υπαχθεί σε καμία ρύθμιση χρεών, μιας και από τις 31 Οκτωβρίου έληξε η αναστολή λήψη αναγκαστικών μέτρων.

Βάσει του σχεδιασμού θα μπορούν να αποσταλούν στα πιστωτικά ιδρύματα έως και 600 κατασχετήρια την ημέρα, ανά τράπεζα. Σε πρώτη φάση θα ενταχθούν στο σύστημα τα 4 περιφερειακά ΚΕΑΟ (Α΄ και Β΄ Αθήνας, Πειραιά, Θεσσαλονίκης) καθώς και τα 17 περιφερειακά υποκαταστήματα του ΙΚΑ στα οποία συστάθηκαν και λειτουργούν ήδη τμήματα ΚΕΑΟ.

Οι τράπεζες που εντάσσονται σε πρώτη φάση είναι οι Εθνική, Alpha Bank ,Πειραιώς, Attica Bank, Unicredit Bank και Aegean Baltic Bank, ενώ οι υπόλοιπες τράπεζες θα ενταχθούν στο σύστημα μετά τις 14 Δεκεμβρίου.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ