Σε πλήρη επιβεβαίωση πρόσφατου ρεπορτάζ του altsantiri.gr, (περισσότερα ΕΔΩ), ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Realnews, αφήνει ανοιχτό το ενδεχόμενο μονομερούς ενέργειας από την πλευρά της κυβέρνησης στο Ασφαλιστικό, εφόσον οι δανειστές επιμείνουν στη μείωση των κύριων συντάξεων.

Η μονομερής ενέργεια -εάν βεβαίως σημειωθεί αδιέξοδο με το κουαρτέτο- θα έγκειται στη νομοθέτηση της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ώστε να μην θιγεί ο κλάδος των κύριων συντάξεων. «Δεν συγκυβερνούμε με τους δανειστές τη χώρα», τονίζει ο υπουργός Εργασίας και εξηγεί ότι «όποια και αν είναι η αρνητική επίδραση τυχόν αύξησης των εισφορών, δεν συγκρίνεται με το υφεσιακό αποτέλεσμα που θα έχει η δωδέκατη μείωση συντάξεων».

Δηλώνει δε ότι δεν είναι συνταγματικά ανεκτό να συνδέεται με εισοδηματικά κριτήρια η εθνική σύνταξη, ενώ στην απαίτηση των δανειστών για κατάργηση της 15ετίας απαντά ότι το συνταξιοδοτικο δικαίωμα θα συνεχίσει να θεμελιώνεται με τη συμπλήρωση 15, τουλάχιστον, ετών ασφάλισης και του ορίου συνταξιοδότησης.

Για το ΕΚΑΣ, ο κ. Κατρούγκαλος αναφέρει ότι θα καταρτιστεί μελέτη επιπτώσεων της σταδιακής κατάργησής του, ώστε να υπάρξει βεβαιότητα για την ομαλή μετάβαση στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ