Είναι η πρώτη φορά τις τελευταίες τρεις δεκαετίες που διεξάγονται σήμερα βουλευτικές εκλογές στην Αίγυπτο, χωρίς τη συμμετοχή της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

Σημειώνεται, πως το εν λόγω αντιπολιτευτικό κίνημα καταστέλλεται βιαίως από το 2013, όταν ο σημερινός πρόεδρος και πρώην στρατάρχης Άμπντελ Φάταχ αλ Σίσι, ανέτρεψε τον ισλαμιστή Μοχάμεντ Μόρσι.

Ο Αιγύπτιος πρόεδρος κέρδισε τις τις βουλευτικές και προεδρικές εκλογές, έχοντας ως δέσμευση την εξάλειψη αυτού κινήματος, το οποίο ιδρύθηκε πριν εννέα δεκαετίες.

Όταν η ανατροπή του Μόρσι επετεύχθη, η Μουσουλμανική Αδελφότητα τέθηκε υπό βίαιη καταστολή με περισσότερους από 1.400 διαδηλωτές υπέρ της νεκρούς και με περισσότερα από 15.000 μέλη και στελέχη φυλακισμένα, ανάμεσα στα οποία και ο Μόρσι. Επιπλέον, ήταν εκατοντάδες αυτοί που καταδικάστηκαν σε θάνατο με μαζικές και γρήγορες δίκες, οι οποίες έγιναν αντικείμενο καταγγελίας από τον ΟΗΕ.

Σημειώνεται, πως το κίνημα αυτό χαρακτηρίστηκε τρομοκρατικό τα τέλη του 2013, ενώ το απαγορεύθηκε το Κόμμα Ελευθερίας και Δικαιοσύνης, το οποίο θεωρείται πολιτικό παρακλάδι της Μουσουλμανικής Αδελφότητας.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ