Συγκρούσεις μεταξύ διαδηλωτών και δυνάμεων της τάξης σημειώθηκαν στη Λιμπρεβίλ, την πρωτεύουσα της Γκαμπόν, μετά την επίσημη ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο απερχόμενος πρόεδρος της χώρας Αλί Μπονγκό Οντίμπα επανεξελέγη με ποσοστό 49,80% στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών που διεξήχθησαν το Σάββατο.

Οι αστυνομικοί έκαναν χρήση δακρυγόνων και κροτίδων κρότου-λάμψης για να απωθήσουν τους διαδηλωτές που ήθελαν να φτάσουν στην έδρα της Εφορευτικής Επιτροπής.

Ο υπουργός Εσωτερικών, Πακόμ Μουμπελέ-Μπουμπεγιά, ανέφερε λίγο νωρίτερα ότι σύμφωνα με τα προσωρινά επίσημα αποτελέσματα ο Αλί Μπονγκό, ο γιος του επί 42 χρόνια προέδρου της Γκαμπόν Ομάρ Μπονγκό, επανεκλέγεται για μια δεύτερη επταετή θητεία καθώς ο υποψήφιος της αντιπολίτευσης Ζαν Πινγκ συγκέντρωσε ποσοστό 48,23%.

Ο Πινγκ είχε ήδη απορρίψει τα αποτελέσματα και είχε αυτοανακηρυχθεί νικητής των εκλογών. Με βάση την καταμέτρηση που ανακοίνωσε ο υπουργός, ο απερχόμενος πρόεδρος προηγείται με διαφορά μόλις 5.594 ψήφων. Το ποσοστό συμμετοχής στις εκλογές ανήλθε στο 59,46%, δηλαδή ψήφισαν 356.890 άνθρωποι σε σύνολο 627.805 εγγεγραμμένων ψηφοφόρων.

Μόνο μία επαρχία κατέγραψε πολύ υψηλό ποσοστό συμμετοχής: η Οτ-Ογκοουέ, η πατρίδα της οικογένειας Μπονγκό, όπου σύμφωνα με τα επίσημα αποτελέσματα ψήφισε το 99,93% των εγγεγραμμένων και ο Αλί Μπονγκό έλαβε ποσοστό 95,46%. Η αντιπολίτευση αμφισβητεί τα στοιχεία αυτά και ζήτησε, χωρίς ανταπόκριση, την επανακαταμέτρηση των ψήφων.


loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ