Ύφεση 3,7% αναμένεται να καταγράψει η ρωσική οικονομία το 2015, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα από την στατιστική αρχή της χώρας, με μια σειρά δεικτών να υποδηλώνουν ότι η πτωτική αυτή πορεία κάθε άλλο παρά βαίνει προς το τέλος της.

Συγκεκριμένα, οι οικονομικοί δείκτες που δημοσιεύθηκαν σήμερα δείχνουν συνεχή επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της Ρωσίας, γεγονός που υποδηλώνει ότι η υφεσιακή κατηφόρα δεν έχει λάβει ακόμα τέλος.

Οι λιανικές πωλήσεις μειώθηκαν κατά 15,3% σε ετήσια βάση τον Δεκέμβριο, ύστερα από υποχώρηση κατά 13,1% τον Νοέμβριο. Οι επενδύσεις κεφαλαίου μειώθηκαν κατά 8,7% σε ετήσια βάση, συγκριτικά με μείωση κατά 4,9% τον Νοέμβριο. Οι πραγματικοί μισθοί μειώθηκαν κατά 10%, οριακά καλύτερα από την υποχώρηση κατά 10,4% του προηγούμενου μήνα αλλά χειρότερα από τη μέση πρόβλεψη των αναλυτών για υποχώρηση κατά 9%.

Ο οικονομολόγος Γουίλιαμ Τζάκσον δήλωσε για την οικονομική κατάσταση της Ρωσίας ότι «τα στοιχεία επισημαίνουν ότι, ενώ τα χειρότερα από τη ρωσική κρίση έχουν τώρα περάσει, η οικονομία είναι ακόμα ιδιαίτερα αδύναμη», ενώ πρόσθεσε ότι «η πρόσφατη πτώση στις τιμές του πετρελαίου και στο ρούβλι σημαίνει ότι αυξάνεται η πιθανότητα μια δεύτερης συνεχούς χρονιάς ύφεσης».

Η Ρωσία προσπαθεί να βγει από την ύφεση σε μια περίοδο κατά την οποία η τιμή του πετρελαίου, το βασικό εξαγώγιμο προϊόν της, έχει υποχωρήσει εκ νέου και ενώ οι ανησυχίες για την παγκόσμια οικονομία εντείνονται.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ