Η λύση στο προσφυγικό ζήτημα δεν είναι το σφράγισμα των συνόρων, σύμφωνα με τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ.

«Η λύση δεν συνίσταται στο κλείσιμο των συνόρων», είπε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου, σχετικά με δήλωση του γερμανού υπουργού Μεταφορών, σύμφωνα με την οποία η Γερμανία πρέπει να προετοιμασθεί για κλείσιμο των συνόρων της.

Ο Στάινμαϊερ πρόσθεσε επίσης ότι είναι σημαντικό να αντιμετωπισθεί η σύρραξη στη Συρία, καθώς και η συνεργασία με τις γειτονικές χώρες της Συρίας για τον έλεγχο των προσφυγικών ροών, μαζί με τη σύσταση «hot spot» στην Ελλάδα και την Ιταλία για τη διαχείριση όσων εισέρχονται στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σχετικά με την κατάσταση στη Μέση Ανατολή, δήλωσε ότι το Ιράν αποτελεί παράγοντα-κλειδί για τη σταθεροποίηση της περιοχής και πρόσθεσε ότι οι εντάσεις ανάμεσα στο Ιράν και τη Σαουδική Αραβία δεν θα εξαφανισθούν σύντομα, αλλά είναι δυνατόν να προωθηθεί η οικοδόμηση εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο ανταγωνιστικές για την επέκταση της επιρροής τους στην περιοχή περιφερειακές δυνάμεις.

«Σε ένα πρώτο βήμα, πολλά μπορούν να επιτευχθούν εάν και οι δύο πλευρές θέσουν υπό έλεγχο τη σημερινή κατάσταση και μιλήσουν η μία στην άλλη», είπε.

Αναφερόμενος στην ανατολική Ευρώπη, εξέφρασε την ελπίδα ότι δεν θα αποσυρθεί στη δική της πλευρά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

«Ελπίζω ότι δεν θα φθάσουμε σε μία κατάσταση όπου η ανατολική Ευρώπη θα κλειστεί σε ένα επιμέρους τμήμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε ο ίδιος.

 

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ