Καμία χώρα του ΝΑΤΟ δεν έχει καταρρίψει ρωσικό πολεμικό αεροσκάφος από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, αλλά υπάρχουν πολλά περιστατικά κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου αν’αμεσα στους Δυτικούς και τους Σοβιετικούς αναφέρει δημοσίευμα του Guardian. Η πιο γνωστή υπόθεση αφορά την κατάρριψη κατασκοπικού ρωσικού αεροσκάφους από αντιαεροπορικούς πυραύλους αμερικανών και αρνήθηκαν να απολογηθούν οδηγώντας σε κατάρρευση τη Σύνοδο Κορυφής των υπερδυνάμεων στο Παρίσι.

Κατά τη διάρκεια του πολέμου της Κορέας, υπήρχαν πολλά περιστατικά αερομαχιών ανάμεσα σε αμερικανικά και σοβιετικά αεροσκάφη. Η τελευταία καταγραμμένη  κατάρριψη σοβιετικού αεροσκάφους από αμερικανούς πιλότους χάνεται στο χρόνο και το δημοσίευμα της Βρετανικής εφημερίδας, αναφέρει ότι συνέβη το 1952, όταν τέσσερα Mig 15 καταρρίφθηκαν από επιδρομή αμερικανικών αεροσκαφών στο λιμάνι Hoeryong, της βόρειας Κορέας.

Από αυτή την αερομαχία, αναδείχθηκε ως ήρωας ο αμερικανός πιλότος Royce Williams, ο οποίος σύμφωνα με τους αμερικανούς κατέρριψε και τα τέσσερα ρωσικά αεροσκάφη.

Κατά τη διάρκεια του Σοβιετικού πολέμου στο Αφγανιστάν το 1980, Πακιστανοί πιλότοι, με αμερικανικά F-16 κατέρριψαν τουλάχιστον 10 σοβιετικά αεροσκάφη.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ