Σε πρόωρες εκλογές οδηγείται η ΠΓΔΜ στις 24 Απριλίου, ύστερα από αιφνιδιαστική κίνηση του πρωθυπουργού Νίκολα Γκρούεφσκι.

Ο Γκρούεφσκι ανακοίνωσε ότι το κόμμα του πήρε την απόφαση να οδηγήσει τη χώρα σε εκλογές για να εξέλθει η χώρα από την πολιτική κρίση. Μάλιστα, αργότερα σήμερα, Δευτέρα, αναμένεται να συγκληθεί η ολομέλεια της Βουλής για να επικυρώσει την παραίτηση του Ν.Γκρούεφσκι από το πρωθυπουργικό αξίωμα, ενώ στη συνέχεια θα κινηθούν οι διαδικασίες για τον ορισμό υπηρεσιακής κυβέρνησης.

Η κίνηση του Γκρούεφσκι να δρομολογήσει τις εκλογές έρχεται σε σύγκρουση με την αντιπολίτευση η οποία μέσω του αρχηγού της Ζόραν Ζάεβ, είχε δηλώσει προσφάτως ότι σε περίπτωση που διεξαχθούν εκλογές στις 24 Απριλίου, το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει σε αυτές, καθώς όπως είχε αναφέρει, δεν έχουν εκπληρωθεί οι προϋποθέσεις εκείνες που θα διασφαλίζουν δίκαιες και δημοκρατικές εκλογές.

Ωστόσο, υπέρ της διεξαγωγής των εκλογών στις 24 Απριλίου έχουν ταχθεί και τα δύο μεγαλύτερα αλβανικά κόμματα στη χώρα: το συγκυβερνών DUI του Αλί Αχμέτι και το αντιπολιτευόμενο DPA του Μεντούχ Θάτσι.

Επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται να είναι ο γενικός γραμματέας του κυβερνώντος κόμματος VMRO-DPMNE, Έμιλ Ντιμτρίεφ, ο οποίος θεωρείται στενός συνεργάτης του Ν.Γκρούεφσκι.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ