Μπορεί ο καύσωνας να χτύπησε κόκκινο στη χώρα μας τις προηγούμενες ώρες ωστόσο από αστρονομικής άποψης το καλοκαίρι αρχίζει λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Δευτέρας 20 Ιουνίου και συγκεκριμένα στη 01:34 τα ξημερώματα της Τρίτης, οπότε αναμένεται να περάσουμε επισήμως στο θερινό ηλιοστάσιο.

Μάλιστα το ηλιοστάσιο θα συμπέσει σχεδόν και με την πανσέληνο -στις 02:02 την Τρίτη 21 Ιουνίου- γεγονός που έχει να συμβεί εδώ και περίπου 70 χρόνια.

Το θερινό ηλιοστάσιο θα εγκαινιάσει την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η χώρα μας. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα επικρατήσει το χειμερινό ηλιοστάσιο.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους.
Εκδηλώσεις προγραμματίζονται στο Πλανητάριο

Το Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου, με αφορμή το θερινό ηλιοστάσιο, ανοίγει τις πόρτες του για το κοινό την Τρίτη 21 Ιουνίου, με δύο δωρεάν προβολές της παράστασης «Το Σύμπαν του Hubble», που προτείνεται για παιδιά άνω των εννέα ετών και ενήλικες.

Οι ώρες προβολών θα είναι 19:30 και 20:30.


loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ