Νικητής των εκλογών στην Πορτογαλία αναδείχθηκε ο κεντροδεξιός συνασπισμός του Πέντρο Πάσος Κοέλιο, χωρίς ωστόσο να εξασφαλίζει τελικά την αυτοδυναμία.

Πιο συγκεκριμένα ο κεντροδεξιός συνασπισμός εξασφαλίζει από το 36,4% έως 43% των ψήφων, έναντι των σοσιαλιστών που αποσπούν ένα ποσοστό από 29,5% έως 35%. Ακολουθούν, το Μπλοκ της Αριστεράς με 9,44% και η συμμαχία του Κομμουνιστικού Κόμματος με τους Πράσινους να βρίσκονται στο 7,63%.

Δύο από τις δημοσκοπήσεις αυτές, από το Catolica University για το RTP και από το Intercampus/TVI, δείχνουν ότι ο κυβερνών συνασπισμός θα εξασφαλίσει 116 έως 118 έδρας στο 230μελές κοινοβούλιο, ενώ άλλο exit poll δείχνει ένα μάξιμουμ 108 εδρών.

Μετά τη νίκη της συμμαχίας του ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Πέντρο Πάσος Κοέλιο, δήλωσε έτοιμος να σχηματίσει νέα κυβέρνηση. «Θα πούμε στον πρόεδρο ότι η πολιτική δύναμη που κέρδισε τις περισσότερες ψήφους είναι έτοιμη να σχηματίσει κυβέρνηση» είπε ο Πάσος Κοέλιο σε τηλεοπτικό του μήνυμα, προσθέτοντας ότι «δεν επιτύχαμε πλειοψηφία στη βουλή».

Ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αντόνιο Κόστα, αποδέχθηκε την ήττα του κόμματός του μετά τις ενδείξεις των exit poll, συγχαίροντας τον Κοέλιο για τη νίκη του: «Θέλω να συγχαρώ τον Πάσος Κοέλιο. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα δεν πέτυχε τους στόχους του», δήλωσε χαρακτηριστικά.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ