Την ανησυχία της για το «αίσθημα σοβαρότητας και κινδύνου» για τη «σταθερότητα» στην Τουρκία, εξέφρασε η Ύπατη Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Φεντερίκα Μογκερίνι, σε συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε το σημερινό συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ.

Ερωτηθείσα αν για την ΕΕ η Τουρκία είναι ακόμα «ασφαλής τρίτη χώρα», η Φ. Μογκερίνι ανέφερε πως αυτό δεν συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών, καθώς το επίκεντρο της πρoσοχής για την ΕΕ αυτήν την ώρα είναι να επανέλθει η κατάσταση στην «ομαλότητα». «Η άμεση ανησυχία μας αφορά τον αριθμό των συλλήψεων και των θυμάτων» δήλωσε η Ιταλίδα πολιτικός, σημειώνοντας ωστόσο πως ενδεχομένως να υπάρξει μελλοντικά η ανάγκη της στρατηγικής επανεξέτασης των σχέσεων της ΕΕ με την Τουρκία.

Ερωτηθείσα δε, αν πιστεύει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα έπρεπε να είχαν ήδη παγώσει, η Φ. Μογκερίνι σημείωσε πως κάτι τέτοιο δεν ζητήθηκε από κανέναν υπουργό, ενώ παρέπεμψε στο Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της ΕΕ, του οποίου αρμοδιότητα αποτελούν τα ζητήματα διεύρυνσης.

Ξεκαθάρισε, ωστόσο, πως ο σεβασμός του κοινοτικού κεκτημένου αποτελεί προϋπόθεση για την ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ και πως εναπόκειται στην Τουρκία να εξετάσει το κατά πόσο η ένταξή της στην ΕΕ παραμένει μια από τις φιλοδοξίες της.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ