Σημαντική μείωση παρουσίασαν οι πωλήσεις προμαγειρεμένων λουκάνικων και μπέικον στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας, μετά τη δημοσίευση έκθεσης του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (Π.Ο.Υ.), βάσει της οποίας η κατανάλωση επεξεργασμένου κρέατος μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του εντέρου.

Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) του Π.Ο.Υ. συμπεριέλαβε το επεξεργασμένο κρέας στην κατηγορία της Ομάδας 1, που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων τον καπνό και τον αμίαντο και η οποία αφορά προϊόντα για τα οποία υπάρχουν επαρκείς ενδείξεις για τη σχέση τους με τον καρκίνο.

Η ερευνητική εταιρία IRI, κατέγραψε τις πωλήσεις μπέικον και λουκάνικων στα μεγάλα σούπερ μάρκετ της Βρετανίας από τις 31 Οκτωβρίου, όταν δημοσιοποίηθηκε η έκθεση, έως τις 7 Νοεμβρίου. Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, η μείωση της αξίας των πωλήσεων έφθασε περίπου τα 3 εκατ. λίρες (4,5 εκατ. δολάρια).

«Ενώ έχει αναφερθεί στο παρελθόν ότι συγκεκριμένοι τύποι κρέατος συνδέονται με κάποιες μορφές καρκίνου, αυτή η ανακοίνωση από έναν ιδιαίτερα αξιόπιστο παγκόσμιο οργανισμό αναπαράχθηκε ευρέως από τα μέσα ενημέρωσης και είχε άμεσο αντίκτυπο στις καταναλωτικές συνήθειες κάποιων ανθρώπων», δήλωσε ο Μάρτιν Γουντ, υψηλόβαθμο στέλεχος της IRI.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της IRI, η αξία των πωλήσεων των προμαγειρεμένων λουκάνικων μειώθηκε κατά 15,7% για την εβδομάδα έως τις 31 Οκτωβρίου, συγκριτικά με την αντίστοιχη εβδομάδα του 2014, με τις πωλήσεις προμαγειρεμένου μπέικον να υποχωρούν κατά 17%. Για την εβδομάδα έως τις 7 Νοεμβρίου, οι πωλήσεις λουκάνικων και μπέικον μειώθηκαν κατά 13,9% και 16,5% αντίστοιχα.

Ωστόσο, η ερευνητική εταιρία δήλωσε ότι η συνολική δαπάνη για κρέας έμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι καταναλωτές στράφηκαν σε άλλα προϊόντα κρέατος.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ