Πιο αυστηρούς κανόνες για την παροχή ασύλου σε μετανάστες από τα Βαλκάνια υιοθετεί η Γερμανία και ταυτόχρονα επιταχύνει τις διαδικασίες απέλασής τους. Η μεταρρύθμιση των κανόνων χορήγησης ασύλου, πραγματοποιήθηκε προκειμένου, όπως αναφέρει το Βερολίνο, να ανταποκριθεί καλύτερα στη μεταναστευτική κρίση που εξαπλώνεται στην Ευρώπη.

Η βασική αλλαγή είναι, σύμφωνα με την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, να κηρυχθούν η Αλβανία, το Κόσοβο και το Μαυροβούνιο «ασφαλείς χώρες προέλευσης» ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων των μεταναστών που προέρχονται από τις χώρες αυτές αλλά και η διαδικασία της απέλασής τους. Τα μέτρα αυτά θα τεθούν σε εφαρμογή στις αρχές Νοεμβρίου, αφού προηγουμένως συζητηθούν και ψηφιστούν από το κοινοβούλιο.

Το Βερολίνο σχεδιάζει επίσης να περιορίσει το ύψος της οικονομικής βοήθειας που χορηγεί στους πρόσφυγες ώστε να καταστήσει τη Γερμανία «λιγότερο ελκυστική» για τους οικονομικούς μετανάστες.

Κατά το πρώτο εξάμηνο του 2015, περίπου τέσσερις στους δέκα (ποσοστό 40%) ανθρώπους που ζήτησαν άσυλο στη Γερμανία κατάγονταν από χώρες των Βαλκανίων. Η πιθανότητα να εγκριθεί το αίτημά τους είναι μικρότερη του 1%. Καθώς φέτος αναμένονται στη χώρα 800.000-1.000.000 αιτούντες άσυλο –εκατοντάδες χιλιάδες εξ αυτών από τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, από εμπόλεμες και πολύ πιο επικίνδυνες περιοχές από τις χώρες των Βαλκανίων.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ