Ικανοποιημένη εμφανίζεται η Κύπρος από τις χθεσινές αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και ειδικά για τις δεσμεύσεις που καλείται να υλοποιήσει η Τουρκία σε σχέση με το προσφυγικό όπως αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος της χώρας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Μέσω γραπτής του ανακοίνωσης, ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ήταν σε συνεχή επαφή με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, με αποτέλεσμα να διασφαλισθεί πως θα επαναλαμβάνεται ρητώς στα Συμπεράσματα ότι «η Τουρκία έχει υποχρέωση να εφαρμόσει τον Οδικό Χάρτη για τη φιλελευθεροποίηση των θεωρήσεων εισόδου έναντι και τις Κύπρου, ότι θα πρέπει να εφαρμόσει πλήρως τη Συμφωνία Επανεισδοχής και ότι η όποια αναζωογόνηση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων θα γίνει σύμφωνα με το Διαπραγματευτικό Πλαίσιο και τα σχετικά Συμπεράσματα, που περιλαμβάνουν και τις υποχρεώσεις προς την Κύπρο».

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτό που διασαφηνίστηκε στο ανώτατο επίπεδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ότι «η όποια νέα δράση- διαδικασία δεν θα ξεφεύγει από το υφιστάμενο πλαίσιο, το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες ειλημμένες υποχρεώσεις από την Τουρκία, ως υποψήφια χώρα».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ