Με την ένδειξη «άκρως απόρρητο» ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έστειλε επιστολή στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων αναφορικά με την λειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου.

Η πρόταση φαίνεται ότι προκαλεί αντιδράσεις από τα κόμματα, πλην του ΔΗΣΥ.

Χαρακτηριστική είναι η αντίδραση του γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρου Κυπριανού, ο οποίος δήλωσε ότι δεν νομίζει πως «τέτοια ζητήματα σημαντικά λύνονται με τελεσίγραφα».

Σύμφωνα με πληροφορίες στην πρόταση του Νίκου Αναστασιάδη, προνοείται η συμμετοχή και των οκτώ κοινοβουλευτικών κομμάτων στο Εθνικό Συμβούλιο. Ωστόσο, τίθενται οι ακόλουθες τρεις προϋποθέσεις:
– Πρωτόκολλο εμπιστευτικότητας, το οποίο τα μέλη θα υποσχεθούν να τηρήσουν και το οποίο θα επιτρέπει σε κάθε μέλος να αποκαλύπτει μόνο τις θέσεις που το ίδιο καταθέτει στις συνεδριάσεις.
– Συμμετοχή ενός εκπροσώπου και όχι δύο, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα, από το κάθε κόμμα.
– Περιορισμός της ατζέντας σε συγκεκριμένα θέματα και όχι συζήτηση εφ’ όλης της ύλης του Κυπριακού.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, επεσήμανε ότι το πλαίσιο, που έχει καθοριστεί από τον πρόεδρο Αναστασιάδη, έχει ως στόχο την αποτελεσματικότητα του θεσμού. Σημείωσε δε, ότι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας «επιθυμεί περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον να λειτουργήσει αποτελεσματικά το Εθνικό Συμβούλιο».


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ