Η έρευνα σχετικά με τη χρήση ενός ιδιωτικού διαμετακομιστή από τη Χίλαρι Κλίντον όταν ήταν υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ έχει ολοκληρωθεί, σύμφωνα με την υπουργό Δικαιοσύνης Λορέτα Λιντς. Η εξέλιξη αυτή αφαιρεί μία “σκιά” από την προεκλογική εκστρατεία της Κλίντον, η οποία συντηρούσε την αμφιβολία για την τελική πρόκρισή της στο προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Η Λιντς από την πλευρά της, δήλωσε ότι αποδέχτηκε τις συστάσεις της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών των ΗΠΑ (FBI) για τη μη άσκηση ποινικής δίωξης, με τους Ρεπουμπλικάνους να δηλώνουν ότι δε θ’ αφήσουν την υπόθεση αυτή, να ξεχαστεί τόσο εύκολα.
“Έλαβα κι αποδέχομαι τις ομόφωνες συστάσεις τους, ενώ η λεπτομερειακή διάρκειας ενός έτους έρευνα τους κλείνει χωρίς την απαγγελία κατηγοριών στο ειδικό πλαίσιο της διεξαγωγής της,” δήλωσε σε ανακοίνωσή της, η Λιντς.

Επιμένουν οι Ρεπουμπλικάνοι

Με την πόλωση στον προεκλογικό αγώνα ενόψει των προεδρικών εκλογών της 8ης Νοεμβρίου να κλιμακώνεται καλλιεργώντας κλίμα οξείας πολιτικής αντιπαράθεσης οι Ρεπουμπλικάνοι κάλεσαν το υπουργείο Δικαιοσύνης να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα της ανάκρισης για την υπόθεση χειρισμού των ηλεκτρονικών μηνυμάτων της Κλίντον.

Ο Ντόναλντ Τραμπ, υποψήφιος για το προεδρικό χρίσμα των Ρεπουμπλικάνων, μιλώντας σε προεκλογική εκδήλωση στο Σινσινάτι (Οχάιο) κατηγόρησε την Κλίντον ότι δωροδόκησε την Λιντς, προκειμένου να μην ασκηθεί δίωξη εναντίον της. “Είπε ότι θα διορίσει και πάλι την υπουργό Δικαιοσύνης, ενώ η Λορέτα Λιντς έπρεπε ν’ αποφασίσει για την αθωότητα ή την ενοχή της. Ειλικρινά επρόκειτο για μια γρήγορη απόφαση, ουάου,” δήλωσε σαρκαστικά ο Τραμπ για να συμπληρώσει: “Παιδιά, πρόκειται για δωροδοκία.”

“Η πρώην υπουργός των Εξωτερικών Χίλαρι Κλίντον παραβίασε το νόμο και είπε ψέματα γι’ αυτό,” δήλωσε ο Ρεπουμπλικάνος Στιβ Σκάλισι, μέλος της Βουλής των Αντιπροσώπων, που είναι ο 3ος πιο σημαντικός σε επιρροή Ρεπουμπλικάνος, στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα.
Παράλληλα, υψηλόβαθμα στελέχη των Ρεπουμπλικάνων στο Κογκρέσο ζητούν τη δημοσιοποίηση της έρευνας του FBI, αλλά κι ένα αντίγραφο της διάρκειας τριών ωρών κατάθεσης που έδωσε η Κλίντον στο FBI, το περασμένο Σάββατο.

Δημοκρατικοί: Η έρευνα έκλεισε

Λίγο πριν από την ανακοίνωση της Λιντς, ο ηγέτης της πλειοψηφίας στη Γερουσία Μιτς Μακόνελ δήλωσε στους δημοσιογράφους: “Νομίζω ότι το επόμενο βήμα θα είναι να συγκρίνουμε αυτά που η Χίλαρι Κλίντον είπε στο FBI, με αυτά που έχει πει σε όλους εμάς κατά τα τελευταία δύο χρόνια που διαρκεί αυτή η υπόθεση.”
Ο Τζον Κόρνιν δεύτερος σε επιρροή Γερουσιαστής των Ρεπουμπλικάνων στη Γερουσία δήλωσε μιλώντας στο αναφερόμενο νομοθετικό σώμα: “Το κεντρικό ζήτημα είναι ότι η Χίλαρι Κλίντον προσπάθησε να βρει τρόπους, ώστε να κρατήσει μυστικές κατά το δυνατό τις ενέργειες της” με τη χρήση ιδιωτικού λογαριασμού στο ηλεκτρονικό της ταχυδρομείο κι ενώ ηγούνταν του αμερικανικού υπουργείου των Εξωτερικών. “Με την πρακτική της αυτή, έθεσε σε κίνδυνο τη χώρα μας,” αφήνοντας τα ηλεκτρονικά αυτά μηνύματα εκτεθειμένα σε κακόβουλες επιθέσεις.
Από την άλλη μεριά, οι Δημοκρατικοί κατηγορούν τους Ρεπουμπλικάνους αμφισβητώντας τα πραγματικά κίνητρά τους, καταγγέλλοντας ότι ξοδεύονται τα χρήματα των φορολογουμένων σε μακρόχρονες έρευνες, που έχουν αποτύχει ν’ αποκαλύψουν παράνομες ενέργειες.
“Οι Ρεπουμπλικάνοι βρίσκονται σε δύσκολη θέση εξαιτίας του Τραμπ και για το λόγο αυτό θα εκμεταλλευτούν οτιδήποτε αποπροσανατολίζει τη δημόσια προσοχή, δήλωσε ο Χάρι Ρέιντ, ηγέτης των Δημοκρατικών στη Γερουσία.
Από την πλευρά του, ο Γερουσιαστής Πάτρικ Λίχι, υψηλόβαθμο στέλεχος των Δημοκρατικών στην Επιτροπή Δικαιοσύνης της Γερουσίας, δήλωσε σε ανακοίνωσή του, μετά από την ανακοίνωση της Λιντς: “Η έρευνα αυτή έκλεισε κι έτσι πρέπει να τερματιστεί κάθε αναφορά στο ζήτημα αυτό.”

Σε θέση άμυνας ο Τραμπ

Στο μεταξύ, ο Ντόναλντ Τραμπ απέρριψε την κριτική που δέχεται για την επιθετική ρητορική που χρησιμοποιεί στις προεκλογικές του ομιλίες, υπερασπιζόμενος και την επιλογή της προεκλογικής του εκστρατείας να χρησιμοποιήσει ανάρτηση με αστέρι, που προκάλεσε συνειρμούς ταύτισης του με ρατσιστικές οργανώσεις.
Στην ομιλία του στο Σινσινάτι επιτέθηκε στα αμερικανικά ΜΜΕ υποστηρίζοντας ότι προσπαθούν να υποβαθμίσουν την υποψηφιότητά του, προωθώντας την προεδρική υποψηφιότητα της Χίλαρι Κλίντον, ενώ παράφρασε χαρακτηριστικά το τηλεοπτικό κανάλι CNN ως “Clinton News Network.”

Η ομιλία του είχε διάρκεια μιας ώρας, ενώ είναι αμφίβολο αν κατόρθωσε να πείσει τους Ρεπουμπλικάνους να ενωθούν πίσω από την υποψηφιότητά του, προσπάθησε να υπεραμυνθεί της επιλογής που έκανε η προεκλογική του εκστρατεία για την ανάρτηση με το αστέρι, που παρέπεμπε στον αντισημιτισμό, περιγράφοντας ως διεφθαρμένη την Κλίντον. Το αστέρι αυτό, τελικά αντικαταστάθηκε από έναν κύκλο, ενώ είχε προκαλέσει αντιπαραθέσεις για ημέρες.

Ο Τραμπ υποστήριξε ότι το αστέρι είχε το σχήμα του σήματος ενός σερίφη, ενώ χαρακτήρισε ως “άρρωστους ανθρώπους” όσους εμφανίστηκαν στα ΜΜΕ και δήλωναν ότι πρόκειται για το εβραϊκό Αστέρι του Δαβίδ. Αργότερα, ο Τραμπ ανάρτησε ένα μήνυμα στο Twitter από έναν χαρακτήρα από το βιβλίο που συνδέεται με την ταινία της Disney “Frozen.” Το βιβλίο είχε ένα παρόμοιο αστέρι στο εξώφυλλό του. “Που είναι η οργή γι’ αυτό το βιβλίο της Disney; Είναι κι αυτό Αστέρι του Δαβίδ; Ανήθικα ΜΜΕ! #Frozen,” ανέφερε χαρακτηριστικά η ανάρτησή του στο Twitter.

e8347926ce09d06a86aad95ffe9d6d4c

Ο Σαντάμ και το “κουνούπι”

Στην ίδια ομιλία, ο Τραμπ αναφέρθηκε και στον Σαντάμ Χουσέιν, για τον οποίο η συζήτηση έχει ανοίξει και πάλι, με αφορμή το βρετανικό πόρισμα για τον πόλεμο στο Ιράκ: “Ένας πραγματικά κακός άνθρωπος, που ήταν καλός σ’ ένα πράγμα: Στο να σκοτώνει τους τρομοκράτες. Δεν αγαπώ τον Σαντάμ Χουσέιν. Τον μισώ. Αλλά ήταν καλός στο να σκοτώνει τρομοκράτες,” είπε ο Τραμπ.

Ο Τραμπ αναφέρθηκε σαρκαστικά και σ’ ένα κουνούπι που πετούσε κοντά στο χέρι του στη διάρκεια της ομιλίας του. “Δε μου αρέσουν τα κουνούπια. Ποτέ δε μου άρεσαν. Μιλώντας για κουνούπια, γεια σου Χίλαρι, τι κάνεις;” είπε με ειρωνικό ύφος.ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας