Η πρώτη γυναίκα πρεσβευτής μετά την Ισλαμική Επανάσταση του 1979, διορίστηκε από το Ιράν. Σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργού Εξωτερικών, η εκπρόσωπος Τύπου του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρζιέχ Αφκχάμ διορίστηκε στην πρεσβεία του Ιράν στη Μαλαισία.

«Η επιλογή της Αφκχάμ ως πρεσβευτού χρειάστηκε λίγα μόνο λεπτά αλλά η επιλογή του διαδόχου της τέσσερις μήνες», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μοχάμαντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατά τη διάρκεια τελετής στην Τεχεράνη προς τιμήν της 50χρονης διπλωμάτη, η οποία στο υπουργείο θα αντικατασταθεί από έναν άνδρα, τον Τζαμπάρ Ανσάρι.

Σύμφωνα με τα ιρανικά ΜΜΕ,  η Αφκχάμ είχε επιλεγεί για πρώτη φορά τον Απρίλιο για την θέση της πρεσβευτή, αλλά τα ρεπορτάζ ήταν ανεπιβεβαίωτα.

Ο Ζαρίφ εξήρε την Αφκχάμ, λέγοντας ότι επί δύο χρόνια υπηρέτησε με «αξιοπρέπεια, θάρρος και ιδιαίτερη διορατικότητα». Η Αφκχάμ ήταν επίσης η πρώτη γυναίκα στη χώρα που υπηρέτησε ως εκπρόσωπος Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων IRNA, η νεοδιορισθείσα πρεσβευτής στην Κουάλα Λουμπούρ, εξήρε τον Ζαρίφ για «το θάρρος του να λάβει μία τέτοια απόφαση» και για την «εμπιστοσύνη του στις γυναίκες».

Υπενθυμίζεται πως αφού εξελέγη το 2013 ο μετριοπαθής πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, κάλεσε τους υπουργούς να διορίζουν γυναίκες σε υψηλόβαθμες θέσεις και δεσμεύτηκε η κυβέρνησή του αντισταθεί στις διακρίσεις ορίζοντας τρεις γυναίκες μεταξύ των 11 αντιπροέδρων της κυβέρνησης.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ