Σε μια από τις μεγαλύτερες διαδηλώσεις των τελευταίων χρόνων εξελίχθηκε η σημερινή στις Βρυξέλλες με τουλάχιστον 80 χιλιάδες πολίτες να διαδηλώνουν ενάντια στα μέτρα λιτότητας που προωθεί η κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σαρλ Μισέλ.

Η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει στο 21% τον ΦΠΑ για το ηλεκτρικό ρεύμα (είχε μειωθεί στο 6% το 2013) αλλά και τους φόρους στον καπνό, το αλκοόλ και τα αναψυκτικά, ευελπιστώντας στην εισροή στα δημόσια ταμεία σχεδόν 700 εκατομμύριών ευρώ για το 2016.

Το μέτρο με την αύξηση του ΦΠΑ έρχεται να προστεθεί στις αλλαγές –από τον περασμένο Ιούλιο στο ασφαλιστικό, σύμφωνα με τις οποίες προβλέπεται η αύξηση του ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης στα 66 χρόνια μέχρι το 2025 και στα 67 το 2030, από 65 που είναι σήμερα.

Οι συγκεντρωμένοι κρατούσαν κόκκινες σημαίες και πλακάτ όπου εικονίζονταν πιάτα γεμάτα με ψίχουλα, καθώς το βασικό σύνθημα της διαδήλωσης ήταν «Για μας τίποτα, μόνο ψίχουλα».

Το πρώτο κανάλι της βελγικής τηλεόρασης έκανε λόγο για μεμονωμένα επεισόδια μεταξύ λιμενεργατών, που έφτασαν στις Βρυξέλλες από την Αμβέρσα, και ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας. Σύμφωνα με έναν φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου τουλάχιστον ένας αστυνομικός τραυματίστηκε.

Λόγω των απεργιακών κινητοποιήσεων ακινητοποιήθηκαν τα μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ πολλά σχολεία και δημόσιες υπηρεσίες δεν λειτούργησαν σήμερα ενώ από την Παρασκευή έχει προκηρυχθεί πανεθνική απεργία στους σιδηροδρόμους.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ