Ο πάπας Φραγκίσκος κατήγγειλε σήμερα Παρασκευή τη «γενοκτονία» των Αρμενίων από την Οθωμανική Αυτοκρατορία το 1915-16, χρησιμοποιώντας για δεύτερη φορά τη λέξη που εξόργισε την Άγκυρα όταν την είχε πρωτοπεί, πριν από έναν χρόνο.

Μιλώντας ενώπιον του προέδρου της Αρμενίας και του διπλωματικού σώματος της χώρας, ο ποντίφικας χρησιμοποίησε αρχικά τον αρμενικό όρο Metz Yeghern («το μεγάλο κακό») αλλά κατόπιν ξέφυγε από το κείμενο της ομιλίας του και πρόσθεσε «αυτή η γενοκτονία», για να αναφερθεί «στην πρώτη από μια θλιβερή σειρά καταστροφών του περασμένου αιώνα».

«Αυτή η τραγωδία, αυτή η γενοκτονία, σηματοδότησε δυστυχώς την αρχή μιας θλιβερής σειράς τεράστιων καταστροφών του περασμένου αιώνα», είπε ο πάπας Φραγκίσκος μιλώντας στον πρόεδρο Σερζ Σαρκισιάν, τους πολιτικούς ηγέτες της Αρμενίας και το διπλωματικό σώμα.

Νωρίτερα, ο Αργεντινός ποντίφικας προσευχήθηκε στον καθεδρικό ναό του Ετσμιατζίν, κοντά στο Γερεβάν, μαζί με τον Πατριάρχη της Αρμενικής Εκκλησίας Καρέκιν Β΄και απότισε φόρο τιμής στην κοινή διακήρυξη που είχαν υπογράψει ο τελευταίος με τον πάπα Ιωάννη Παύλο Β΄ το 2001, στην οποία αναφέρονταν στη «γενοκτονία» των Αρμενίων. Ωστόσο ο πάπας Φραγκίσκος απέφυγε σε αυτήν την περίπτωση να χρησιμοποιήσει αυτόν τον όρο.

Μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία αντίδραση από την Τουρκία, η οποία είχε ανακαλέσει τον πρεσβευτή της στο Βατικανό πέρσι, όταν ο Φραγκίσκος έκανε για πρώτη φορά λόγο για τη «γενοκτονία» των Αρμενίων.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ