Έντονες αντιδράσεις προκαλεί στο Ευρωκοινοβούλιο η απόφαση της Τουρκίας να άρει την ασυλία 138 βουλευτών, ανοίγοντας με τον τρόπο αυτό  το δρόμο για άσκηση διώξεων σε βάρος τους.

Όπως τόνισαν οι ευρωβουλευτές η απόφαση αυτή υπονομεύει το κράτος δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης και μπορεί να βλάψει τις σχέσεις ΕΕ-Τουρκίας .

Ο Επίτροπος για θέματα διεύρυνσης Γιοχάνες Χαν τόνισε ότι η Ε.Ε. έχει εκφράσει τη βούλησή της να αναθερμάνει τις σχέσεις της με την Τουρκία και έχει αποδείξει τη δέσμευσή της αυτή, παρέχοντας πολιτική και οικονομική στήριξη στη χώρα. Ωστόσο όπως συμπλήρωσε, αυτό δεν αποτελεί μονόδρομο και υπάρχουν σοβαρές οπισθοδρομήσεις που επηρεάζουν το κράτος δικαίου και την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία.

Αρκετοί από τους ευρωβουλευτές χαρακτήρισαν μάλιστα την απόφαση του τουρκικού κοινοβουλίου ως μια προσπάθεια του προέδρου Ερντογάν να φιμώσει την αντιπολίτευση, να αλλάξει το σύνταγμα και να αυξήσει τις εξουσίες του, κάτι που, όπως είπαν, έρχεται σε αντίθεση με τις ευθύνες της Τουρκίας για διασφάλιση της σταθερότητας των θεσμών της στα πλαίσια της ενταξιακής της πορείας στην Ε.Ε.

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ