Γύρω στους 5.000 «στρατιώτες» του Ισλαμικού Κράτους που πολεμούν στη Συρία και στο Ιράκ έχουν γεννηθεί σε ευρωπαϊκές χώρες, ενώ λίγο λιγότεροι από 2.000 έχουν επιστρέψει στις χώρες όπου και γεννήθηκαν και αποτελούν υποψήφιους δράστες τρομοκρατικών επιθέσεων σύμφωνα με τη νέα 55σέλιδη έκθεση της Europol.

Η έκθεση προειδοποιεί για χιλιάδες τζιχαντιστές που βρίσκονται στην Ευρώπη και βρίσκει εξαιρετικά πιθανό η Ένωση να βρεθεί αντιμέτωπη με επιθέσεις από μεμονωμένα άτομα όπως συνέβη πρόσφατα στη Γερμανία.

«Μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων, ή ξένοι μαχητές που επιστρέφουν με διαβατήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης ταξιδεύουν κατά κανόνα εντός της Ευρώπης, με αυθεντικά ή πλαστά διαβατήρια»δήλωσε ο εκπρόσωπος της Europol στην εφημερίδα Osnabrucker Zeitung, τονίζοντας πως εξίσου επικίνδυνες είναι και οι γυναίκες του Ισλαμικού Κράτους και δεν πρέπει να αποκλείονται από τους υποψήφιους τρομοκράτες λόγω φύλλου καθώς η δράση τους είναι «αρκετά επιτυχημένη».

Ο ίδιος προσθέτει πως, «δεν υπάρχουν στοιχεία που να αποδεικνύουν ότι οι τζιχαντιστές χρησιμοποιούν τις διαδρομές των προσφυγικών ροών για τις μετακινήσεις τους».

Η έκθεση αναφέρεται και στα τελευταία τρομοκρατικά χτυπήματα στην Ένωση και αποφαίνεται πως παρότι το ISIS ανέλαβε την ευθύνη, οι επιθέσεις δεν ήταν οργανωμένες από αυτό.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ