Την αναβολή τουλάχιστον για 24 ώρες της προγραμματισμένης εκτόξευσης του πυραύλου φορέα Falcon 9 στη Φλόριντα, ανακοίνωσε η εταιρία διαστημικών εμπορικών εκτοξεύσεων SpaceX, καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για να επιτευχθεί μείωση της θερμοκρασίας στο προωθητικό σύστημα του πυραύλου, σύμφωνα με ανακοίνωση της εταιρίας.

Ο αναφερόμενος πύραυλος-φορέας αποτελείται από 23 ορόφους, ενώ το φορτίο του, είναι ένας δορυφόρος επικοινωνιών της εταιρίας SES SA. Η ώρα εκτόξευσης επαναπροσδιορίστηκε για σήμερα το απόγευμα στις 6:46 (ώρα Ανατολικής Ακτής, ΗΠΑ).

«Ο πύραυλος-φορέας και το διαστημικό όχημα μεταφοράς δεν αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα», ανέφερε η εταιρία σε μήνυμά της, στον Twitter, ανακοινώνοντας την καθυστέρηση της εκτόξευσης.

Λίγες ώρες νωρίτερα, η SpaceX έδινε μία πιθανότητα εκτόξευσης 60%, με δεδομένες τις καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν στην περιοχή της εκτόξευσης, καθώς ανέμενε συννεφιά και δυνατό άνεμο για τις επόμενες ώρες. Ωστόσο, στην ανακοίνωσή της, η SpaceX δε διευκρίνισε αν οι καιρικές συνθήκες, ήταν η αιτία αναβολής της εκτόξευσης.

Η εταιρεία SES διαχειρίζεται ένα σχηματισμό 53 δορυφόρων, ενώ έχει υπογράψει συμβόλαιο για την εκτόξευση άλλων 3 δορυφόρων με τους πυραύλους-φορείς SpaceX Falcon, μέσα στο 2017, σύμφωνα με δηλώσεις στελεχών της. Παράλληλα, η SES διεξάγει συνομιλίες με την SpaceX για την αγορά ενός μεταχειρισμένου πυραύλου-φορέα, που θα χρησιμοποιηθεί σε μελλοντική εκτόξευση δορυφόρου, χωρίς ωστόσο ακόμη οι δύο εταιρίες, να έχουν συμφωνήσει στην τιμή.

Η τιμή ενός καινούργιου πυραύλου-φορέα Falcon-9 φτάνει στα 61 εκατ. δολάρια σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της SpaceX.

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ