Μείζον θέμα έχει προκύψει λόγω της δημοσιοποίησης από τον πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Μαρίνο Σιζόπουλο, πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό.

Η Προεδρία της Δημοκρατίας, με ανακοίνωσή της κατηγόρησε τον Μαρίνο Σιζόπουλο, ότι «στην προσπάθεια του να εντυπωσιάσει και να αποσπάσει την προσοχή, παραβίασε βασική αρχή του Εθνικού Συμβουλίου για την εμπιστευτικότητα και το απόρρητο».

Σε ανακοίνωση, υπογραμμίζεται ότι ο κύριος Σιζόπουλος με τις αποσπασματικές αναφορές του, «διαστρέβλωσε και παραποίησε θέσεις που καταγράφηκαν, προκειμένου να καταλήξει στα δικά του αυθαίρετα συμπεράσματα».

Υπογραμμίζεται επίσης, ότι εάν ο κύριος Σιζόπουλος θυσίαζε ελάχιστο από το χρόνο του για να ενημερωθεί για το περιεχόμενο της ομιλίας του προέδρου Αναστασιάδη στην ανοικτή ενημέρωση της Βουλής, θα διαπίστωνε ότι όχι μόνο δεν απέκρυψε οτιδήποτε, αλλά αντιθέτως λεπτομερώς ενημέρωσε για τα θέματα, στα οποία υπάρχει, όπως επισημαίνεται, «συναντίληψη και όχι συμφωνία ή συγκλίσεις».

Η Προεδρία της Δημοκρατίας αναφέρει ότι είναι αχρείαστη η περαιτέρω ενασχόληση με τις «θεωρίες» του κυρίου Σιζόπουλου. Ωστόσο, σχολιάζοντας την πρόθεση της ΕΔΕΚ να συνεχίσει να δημοσιοποιεί πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, προσθέτει ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης καλεί όλους να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να συμπεριφερθούν με πολιτική ευθύνη.

Τέτοιου είδους ενέργειες ενισχύουν τη θέση του Τουρκοκύπριου ηγέτη, ότι «μείζονα και ευαίσθητα θέματα όπως το εδαφικό, θα πρέπει να συζητηθούν στο τέλος της διαδικασίας και μακριά από την Κύπρο» σημειώνεται στην ανακοίνωση.

Σε απάντησή της, η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι «δεν εμπιστεύεται» τον πρόεδρο Αναστασιάδη και καλεί το προεδρικό να αποδεχθεί την πρόσκληση για ανοικτή δημόσια συζήτηση, εάν πιστεύει ότι ο πρόεδρός της, Μαρίνος Σιζόπουλος, παραποίησε οποιαδήποτε στοιχεία.

Η ΕΔΕΚ αναφέρει ότι θα συνεχίσει να ενημερώνει το λαό σοβαρά και υπεύθυνα για «όσα τον αφορούν και συνομολογούνται πίσω από τις πλάτες του». Επίσης, η ΕΔΕΚ κατηγορεί τον πρόεδρο Αναστασιάδη ότι απέκρυψε το έγγραφο Ντάουνερ από το Εθνικό Συμβούλιο, ενώ το είχε στην κατοχή του, ότι δεν ενημέρωσε το Εθνικό Συμβούλιο για το Κοινό Ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου του 2014 και ότι συνομολογεί συγκλίσεις και συμφωνίες που αποτελούν επαναφορά του Σχεδίου Ανάν.

Στο πλαίσιο του Εθνικού Συμβουλίου, θα πρέπει οι πολιτικές δυνάμεις να ενημερώνονται και να διαβουλεύονται με τον εκάστοτε Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για τις διαπραγματεύσεις και τις εξελίξεις στο Κυπριακό, τονίζει το ΑΚΕΛ.

Ο Στέφανος Στεφάνου, μέλος του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος, υπέδειξε ωστόσο, ότι άλλο είναι η ενημέρωση και άλλο η διαρροή και δημοσιοποίηση εγγράφων του Εθνικού Συμβουλίου. Πρόσθεσε επίσης, ότι διαχρονική θέση του ΑΚΕΛ είναι πως «η κοινωνία πρέπει να ενημερώνεται υπεύθυνα και οργανωμένα και συγκροτημένα».

Σύμφωνα με το ΔΗΚΟ, από τη δημοσιοποίηση των αποσπασμάτων των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου, αποδεικνύεται ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης «επανέφερε το σχέδιο Ανάν». Η εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΚΟ, Χριστιάνα Ερωτοκρίτου, δήλωσε ότι «οι λεγόμενες συγκλίσεις των κυρίων Χριστόφια και Αναστασιάδη έχουν μετατρέψει σε κεκτημένα της τουρκικής πλευράς, την παρθενογένεση, την αναγνώριση δικαιωμάτων των δήθεν χρηστών και την επιβολή αριθμητικής ισότητας σε όλες τις πτυχές της διακυβέρνησης».

Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, σε συνέντευξη τύπου, με την οποία εγκαινίασε την προεκλογική εκστρατεία του κόμματος για τις βουλευτικές εκλογές του Μαΐου, αποκάλυψε μεταξύ άλλων, επικαλούμενος πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, ότι ο πρόεδρος Αναστασιάδης έχει αποδεχθεί τα εξής:

-Το Συνταγματικό Δικαστήριο να αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων (Ε/Κ) και Τουρκοκυπρίων (Τ/Κ) δικαστών και η επιλογή του προέδρου θα γίνεται δια κληρώσεως από έναν κατάλογο ξένων δικαστών(εκτός Ελλάδας, Τουρκίας και Βρετανίας). Ο ξένος δικαστής θα προεδρεύει και θα έχει τη νικώσα ψήφο σε περίπτωση ισοψηφίας.

-Ο Ελληνοκύπριος που θα μετακινείται στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία, θα μπορεί να αιτείται να του παραχωρηθεί η τουρκοκυπριακή υπηκοότητα. Θα έχει δικαίωμα ψήφου στις εκλογές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και Ευρωεκλογές (όχι βουλευτικές, όχι Προεδρικές)

– Όσοι θα έχουν μόνιμη εγκατάσταση, αλλά δεν θα έχουν υπηκοότητα της συνιστώσας πολιτείας, θα έχουν δικαίωμα ψήφου μόνο στο βαθμό της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

– Αυτοί που θα διαμένουν στο ένα συνιστών κρατίδιο, αλλά θα θεωρούνται ετεροδήμοτες, θα ψηφίζουν για τις εκλογές του άλλου συνιστώντος κρατιδίου.

-Στο περιουσιακό η επιτροπή περιουσιών θα αποτελείται από έναν Ε/κ, έναν Τ/κ και ένα ξένο εμπειρογνώμονα, που θα προεδρεύει. Η επιτροπή θα αποφασίζει στη βάση κριτηρίων και θα παίρνει απόφαση που θα καθορίζει ποιος θα έχει προτεραιότητα, ο ιδιοκτήτης ή ο χρήστης.

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας