Τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν αργά το βράδυ της Δευτέρας πως αφαίρεσαν από τη μαύρη λίστα κρατών που παραβιάζουν τα δικαιώματα των παιδιών κατά τη διάρκεια συγκρούσεων, τη συμμαχία αραβικών κρατών, που υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας, έχει επέμβει στον πόλεμο της Υεμένης. Η απόφαση ήρθε έπειτα από επανεξέταση που πραγματοποίησαν από κοινού ο ΟΗΕ και η συμμαχία, αναφορικά με τις περιπτώσεις θανάτων και τραυματισμών παιδιών στον μαινόμενο πόλεμο.

Η έκθεση που δημοσίευσε την προηγούμενη εβδομάδα ο ΟΗΕ τόνισε πως η σαουδαραβική συμμαχία είναι υπεύθυνη για το 60% των θανάτων και των τραυματισμών παιδιών στην Υεμένη, σκοτώνοντας 510 παιδιά και τραυματίζοντας 667. Παράλληλα υπογράμμισε πως οι μισές επιθέσεις της συμμαχίας στόχευαν σχολεία και νοσοκομεία.

Νωρίτερα τη Δευτέρα, η Σαουδική Αραβία είχε ζητήσει από τον γενικό γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Μπαν Κι Μουν, να αφαιρέσει την σαουδαραβική συμμαχία από τη μαύρη λίστα, χαρακτηρίζοντας τα στοιχεία της έκθεσης «υπερβολικά», καθώς βασιζόταν κυρίως σε πληροφορίες που χορήγησαν οι αντίπαλες σε αυτήν δυνάμεις.

SHARE

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ