Στην ανακοίνωση ότι κατέληξαν σε μια πολιτική συμφωνία, η οποία αναμένεται να εγκριθεί από τα δύο κοινοβούλια, ώστε τερματιστεί η σύγκρουση που καταστρέφει τη χώρα, προχώρησαν σήμερα αντιπρόσωποι των δύο παρατάξεων που αντιπαρατίθενται στη Λιβύη.

Ο Αουάντ Μοχάμεντ Αουάντ Αμπντούλ-Σαντίκ, αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Τρίπολης, ο οποίος ωστόσο δεν αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα, δήλωσε:

«Είναι μια ιστορική στιγμή την οποία περίμεναν οι Λίβυοι, την οποία περίμεναν οι Άραβες και την οποία περίμενε ο κόσμος», ενώ σημείωσε πως πρόκειται για μια ιστορική ευκαιρία που δεν θα παρουσιαστεί ξανά.

Ωστόσο, δεν έχει αποσαφηνιστεί αν η ανακοίνωση αυτή είχε εγκριθεί από τις αρχές των δύο πλευρών στη Λιβύη, ενώ πραγματοποιείται την ώρα που οι συνομιλίες ανάμεσα στις δύο παρατάξεις βρίσκονται σε νεκρό σημείο.

Υπενθυμίζεται πως ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν είχε δηλώσει στα τέλη Νοεμβρίου πως δεν υπάρχει προθεσμία για τον σχηματισμό μιας κυβέρνηση εθνικής ενότητας στη Λιβύη.

Μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι το 2011, η Λιβύη βρίσκεται στο χάος, ενώ δύο δυνάμεις διεκδικούν από πέρσι την εξουσία, η μία με έδρα την Τρίπολη και η άλλη, η μόνη που αναγνωρίζεται διεθνώς, με βάση την ανατολική Λιβύη.

Σημειώνεται πως μετά από διαπραγματεύσεις που διήρκεσαν σχεδόν ένα χρόνο, ο πρώην απεσταλμένος του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Μπερναρντίνο Λεόν κατάφερε στις αρχές Οκτωβρίου να αποσπάσει από τους αντιπροσώπους των δύο παρατάξεων, μια συμφωνία για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας, η οποία όμως κατέληξε να απορριφθεί από τα κοινοβούλια των δύο πλευρών.

Ο αντιπρόεδρος του κοινοβουλίου της Τρίπολης, του Γενικού Εθνικού Κογκρέσου, συμπλήρωσε:

«Καλούμε όλες τις γειτονικές χώρες (…) αλλά και τη διεθνή κοινότητα να στηρίξουν αυτή τη συμφωνία (…) η οποία θα καταστήσει ασφαλέστερη την περιοχή».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ