Επίσημο αίτημα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα καταθέσει η Βοσνία στις 15 Φεβρουαρίου, σύμφωνα με ανακοίνωση της προεδρίας της χώρας.

Η κίνηση αυτή συνιστά σημαντικό ορόσημο για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση της χώρας, δύο δεκαετίες αφότου τελείωσε εκεί ο πόλεμος.

Έως και σήμερα, οι εθνικές διαιρέσεις που υπάρχουν στη χώρα μετά τον πόλεμο του 1992-1995 κατά τον οποίο σκοτώθηκαν περίπου 100.000 άνθρωποι, εμποδίζουν την ενταξιακή της πορεία.

Μετά την υποβολή του αιτήματος αναμένεται να ακολουθήσουν χρόνια σκληρών διαπραγματεύσεων και μεταρρυθμίσεων, που περιπλέκονται εξαιτίας του πολύ αποκεντρωμένου και συχνά δυσκίνητου κυβερνητικού συστήματος που θεσπίσθηκε με την ειρηνευτική συνθήκη του 1995.

Η χώρα αντιμετωπίζει συχνές απειλές απόσχισης από τους Σέρβους πολίτες της, οι οποίοι εξετάζουν το ενδεχόμενο να πραγματοποιήσουν ένα δημοψήφισμα για το αν έχει δικαιοδοσία το δικαστήριο της Βοσνίας στην αυτόνομη περιφέρειά τους.
Παρατηρητές λένε πως η Βοσνια δεν έχει πολλές πιθανότητες να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από το 2025.

«Αναμένουμε ότι θα αποκτήσουμε καθεστώς υποψήφιας χώρας στην αρχή της ερχόμενης χρονιάς» δήλωσε ο πρόεδρος της τριμελούς εναλλασσόμενης προεδρίας της Βοσνίας, ο Ντράγκαν Τσόβιτς.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ