Επιδείνωση κατέγραψε τον Ιανουάριο ο δείκτης οικονομικού κλίματος στην ευρωζώνη καθώς η οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και ο αντίκτυπος στην παγκόσμια οικονομία προκαλούν ανησυχία στους επενδυτές.

Ο μηνιαίος δείκτης που καταρτίζει ο Sentix υποχώρησε τον Ιανουάριο στις 9,6 μονάδες από τις 15,7 μονάδες τον Δεκέμβριο.

Ο δείκτης αναμενόταν να διαμορφωθεί στις 12,2 μονάδες, σύμφωνα με έρευνα του Reuters. Πρόκειται για την πρώτη υποχώρηση από τον Οκτώβριο και τη χαμηλότερη τιμή από τον Ιανουάριο του 2015.

«Έρχονται μαύρα σύννεφα από την Ανατολή… διότι είναι δικαιολογημένες οι σοβαρές αμφιβολίες πως η Κίνα δεν βιώνει απλά μια επιβράδυνση της ανάπτυξης αλλά πιθανώς μια πραγματικά ανώμαλη προσγείωση», ανέφερε ανακοίνωση του Sentix.

Η έρευνα διενεργήθηκε μεταξύ 7 και 9 Ιανουαρίου σε δείγμα 1.041 επενδυτών.

Ο επιμέρους δείκτης προσδοκιών για την οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε στις 6,3 μονάδες από τις 18 του Δεκεμβρίου, στα χαμηλότερα επίπεδα από τον Νοέμβριο του 2014. Ωστόσο οι εκτιμήσεις των επενδυτών για την τρέχουσα κατάσταση επιδεινώθηκαν οριακά και διαμορφώθηκαν στο 13,0 από το 13,5 τον Δεκέμβριο.

Ο επιμέρους δείκτης που αφορά στη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης, υποχώρησε στις 18,1 από τις 22,7 μονάδες, τη χαμηλότερη τιμή από τον Οκτώβριο.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ