Τα ετήσια Global Wealth Reports (Εκθέσεις Διεθνούς Πλούτου) του Ινστιτούτου Έρευνας της ελβετικής τράπεζας Credit Suisse περιέχουν εξαιρετικής σημασίας, διαφωτιστικά στοιχεία για τον παγκόσμιο πλούτο.

Η πραγματικότητα είναι πως η κατανομή του διεθνούς πλούτου γίνεται ολοένα και πιο ανισομερής και, παρά (;) την οικονομική κρίση, οι εκατομμυριούχοι αυξάνουν τον πλούτο τους.

Αυτό δείχνει και για το 2015 η  ετήσια  Έκθεση  Διεθνούς Πλούτου του Ινστιτούτου Έρευνας της  Credit Suisse.

Σύμφωνα με την έκθεση περίπου ο μισός πλούτος της υφηλίου (το 45,2%) ανήκει στους εκατομμυριούχους, οι οποίοι αποτελούν το 0,7% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Στη δεύτερη θέση βρίσκονται τα εύπορα κοινωνικά στρώματα που αποτελούν το 7,3% του πληθυσμού και κατέχουν περίπου 40% του πλούτου.
Οι υπόλοιποι κάτοικοι της υφηλίου,  κατέχουν μόνο το 15,4% του πλούτου, και η πλειοψηφία από αυτούς, το 71%, κατέχει μόλις 3% του παγκόσμιου πλούτου.
Μια σύγκριση της φετινής έκθεσης με τις παρόμοιες εκθέσεις της τράπεζας για προηγούμενα χρόνια προσφέρει αποκαλυπτικά συμπεράσματα. Κατά την περίοδο 2010-2015, η περιουσία των εκατομμυριούχων σε δολάρια αυξήθηκε κατά 60%, και το ποσοστό του παγκόσμιου πλούτου που κατέχουν ανέβηκε κατά περίπου 10%. Σε αντίθεση, η περιουσία των πτωχότερων κοινωνικών στρωμάτων (του 71% του πληθυσμού) σε δολάρια μειώθηκε κατά την ίδια περίοδο κατά 10%.
Κερδισμένοι από την ανακατανομή του πλούτου βγαίνουν κυρίως οι Αμερικανοί και οι Κινέζοι, των οποίων η περιουσία αυξήθηκε φέτος κατά 6-7% σε σύγκριση με το 2014, ενώ αντίθετα η περιουσία των Ελλήνων μειώθηκε κατά 17%, των Τούρκων κατά 21%, των Ρώσων κατά 38%, και των Ουκρανών κατά 41%.
Παρόλο που οι εκθέσεις της Credit Suisse συμπεριλαμβάνουν στους υπολογισμούς τους στοιχεία πλασματικού πλούτου, η μεθοδολογία που χρησιμοποιείται για όλα τα χρόνια είναι παρόμοια και οι συγκρίσεις είναι ενδεικτικές.
Το αναμφισβήτητο συμπέρασμα των εκθέσεων είναι ότι η οικονομική κρίση έχει ευνοήσει τους εκατομμυριούχους, σε αντίθεση με τα κοινωνικά στρώματα με χαμηλά εισοδήματα που έχουν επωμιστεί τις αρνητικές επιπτώσεις της.
credit_suisse_global_wealth_report
SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ