Συνομιλίες με αξιωματούχους της ιρακινής κυβέρνησης στη Βαγδάτη θα έχει αντιπροσωπία του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών, σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».

Στόχος των συνομιλιών θα είναι ο συμβιβασμός μεταξύ της Άγκυρας και της Βαγδάτης, με δεδομένη την ένταση που υπάρχει στις διμερείς σχέσεις, αφού η Βαγδάτη αρνείται τη συμμετοχή της Τουρκίας στις επιχειρήσεις και επιθυμεί την αποχώρηση της τουρκικής στρατιωτικής δύναμης από την Μπασίκα του βορείου Ιράκ.

Η ένταση περιλαμβάνει και την αρκετά έντονη φραστική αντιπαράθεση μεταξύ των προέδρων των δύο χωρών.

Σύμφωνα με τη «Χουριέτ», αντικείμενο των συνομιλιών θα είναι ο ορισμός των καθηκόντων της τουρκικής δύναμης στη Μπασίκα. Η τουρκική πλευρά θα θέσει θέμα συμμετοχής της στις επιχειρήσεις και θέμα ένταξης της τουρκικής δύναμης στη Μπασίκα στις συμμαχικές δυνάμεις.

Η εφημερίδα γράφει ότι η Τουρκία είχε προτείνει, η εκπαίδευση που παρέχει η εν λόγω τουρκική δύναμη στη Μπασίκα προς τις κουρδικές δυνάμεις του βορείου Ιράκ να επεκταθεί και να περιλάβει την εκπαίδευση και του ιρακινού στρατού, πάντα υπό τον έλεγχο των συμμαχικών δυνάμεων.

Η πρόταση είχε απορριφθεί, αναφέρει η «Χουριέτ».


loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ