Το «παρόν» στην κηδεία του πρώην προέδρου του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες, η οποία θα γίνει αύριο, Παρασκευή στην Ιερουσαλήμ, θα δώσει ο παλαιστίνιος πρόεδρος, Μαχμούντ Αμπάς, μετά από πολλά χρόνια που δεν έχει επισκεφθεί επισήμως την πόλη.

Η παρουσία του στην κηδεία θα λάβει χώρα σε μια περίοδο που οι Παλαιστίνιοι και οι Ισραηλινοί διεξάγουν ένα «διάλογο κωφών» για την επανέναρξη της ειρηνευτικής διαδικασίας.

Τόσο ο Αμπάς όσο και ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου δηλώνουν έτοιμοι να συναντηθούν, αλλά ταυτόχρονα αλληλοκατηγορούνται για παρεμπόδιση της προσπάθειας αυτής.

Ο Πέρες ήταν ο τελευταίος επιζών από τους τρεις ηγέτες, του Ισραήλ και της Παλαιστίνης, που τιμήθηκαν το 1994 με το Νόμπελ Ειρήνης για τις προσπάθειες που κατέβαλαν για την ειρήνευση στη Μέση Ανατολή.

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Γιτζάκ Ράμπιν δολοφονήθηκε το 1995 ενώ ο Παλαιστίνιος ηγέτης Γιάσερ Αραφάτ πέθανε το 2004. Όταν σκοτώθηκε ο Ράμπιν, ο Αραφάτ δεν είχε πάει στην κηδεία του, για λόγους ασφαλείας, όμως είχε επισκεφθεί τη χήρα του στο Τελ Αβίβ.


loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ