Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα κάλεσε την ημέρα επικύρωσης της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα – η οποία υιοθετήθηκε από τον απαιτούμενο αριθμό κρατών χθες – ως «ιστορική» για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Σήμερα, ο κόσμος συναντάται με την συγκυρία, και εάν τηρήσουμε τις δεσμεύσεις που ενσωματώνει αυτή η συμφωνία του Παρισιού, είναι πιθανό ότι η ιστορία θα κρίνει (την ημέρα αυτή) ως ορόσημαο για τον πλανήτη μας», είπε σε λιτή δήλωσή του σε δημοσιογράφους ο Ομπάμα, στον Κήπο των Τριαντάφυλλων στον Λευκό Οίκο.

Για να τεθεί σε ισχύ η συμφωνία του Παρισιού, έπρεπε να υιοθετηθεί από 55% όλων των χωρών. Προς το παρόν, έχει υιοθετηθεί από 72 χώρες, υπεύθυνες για το 56,75% των εκπομπών αερίων που προκαλούν την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο υιοθέτησε τη συμφωνία αυτή την εβδομάδα, γεγονός το οποίο επιτρέπει σε πολλές χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης να την επικυρώσουν, ενώ ήδη η συμφωνία είχε εξασφαλισμένη την υποστήριξη χωρών όπως είναι η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ινδία, που ευθύνονται για μεγάλο μέρος των εκπομπών αερίων τα οποία προκαλούν το φαινόμενο του θερμοκηπίου.

Η εξέλιξη ανοίγει τον δρόμο ώστε η συμφωνία να έχει τεθεί σε ισχύ μέσα σε 30 ημέρες, πριν από την έναρξη της COP 22 (7-18 Νοεμβρίου) στο Μαρόκο.


loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ