Προειδοποίηση προς τις χώρες που δεν σέβονται το σχέδιο μετεγκατάστασης των προσφύγων έστειλε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, υπογραμμίζοντας ότι θα είναι «η αρχή του τέλους» για την Ένωση.

Η Επιτροπή παρουσίασε πέρυσι ένα σχέδιο μετεγκατάστασης 160.000 προσφύγων, κυρίως Σύρων σε διάφορες χώρες μέλη της ΕΕ. «Κάποια μέλη δεν το εφαρμόζουν», δήλωσε ο Γιούνκερ στη διάρκεια ομιλίας του στο Ινστιτούτο Ζακ Ντελόρ στο Παρίσι.

«Θα είναι η αρχή του τέλους, αν ένας ορισμένος κανόνας τον οποίο έχουμε επεξεργαστεί δημοκρατικά δεν γίνεται σεβαστός από τις χώρες μέλη», τόνισε ο πρόεδρος της Κομισιόν, αναφερόμενος κυρίως στην Ουγγαρία.

«Αν κάθε φορά που ένα κράτος μέλος δεν συμφωνεί με μια απόφαση, διοργανώνει δημοψήφισμα για να πει το αντίθετο από αυτό που λέει ο κανόνας δικαίου (…) δεν θα καταφέρουμε να διαχειριστούμε και να κυβερνήσουμε την Ευρωπαϊκή Ένωση», εξήγησε ο Γιούνκερ.

«Η ΕΕ έχει θεμελιωθεί πάνω στο δίκαιο», υπογράμμισε. «Με λυπεί πολύ που βλέπω σήμερα ότι κάποια κράτη μέλη ξεχωρίζουν μη σεβόμενα πια τον ευρωπαϊκό κανόνα», συνέχισε ο ίδιος.


loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ