Σε πλήρη εφαρμογή των ήδη συμπεφωνημένων, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μεταβαίνει και πάλι στο Ισραήλ στις 27 Ιανουαρίου για να συμμετάσχει στο κοινό υπουργικό συμβούλιο Ελλάδας-Ισραήλ (G2G), με οικοδεσπότη τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Την επομένη, 28 Ιανουαρίου, προγραμματίζεται η τριμερής Σύνοδος Κορυφής Ελλάδος-Κύπρου-Ισραήλ είτε στη Λευκωσία είτε στην Ιερουσαλήμ.

Έγκυρες διπλωματικές πηγές, συνομιλώντας με το altsantiri.gr, εκτιμούν ότι όσο ο Αλέξης Τσίπρας αναπτύσσει τις επαφές του στο ενεργειακό, (είτε με Ρώσους είτε με Αμερικανούς είτε με Ισραηλινούς, Ιταλούς και Αιγύπτιους), τόσο θα σκληραίνει το Βερολίνο. Η συγκεκριμένη εκτίμηση δεν αποτελεί μία ακόμα συνομωσιολογία, αλλά στηρίζεται σε πραγματικούς και σκληρούς αριθμούς.

Η Γερμανία, αυτή τη στιγμή, καλύπτει περίπου το 25% των αναγκών της Ευρώπης σε φυσικό αέριο, καθώς από τα εδάφη της περνά ο North Stream. Πρόκειται για έναν υποθαλάσσιο αγωγό φυσικού αερίου -ο μεγαλύτερος της Ευρώπης- ο οποίος συνδέει τη Δυτική Σιβηρία με τη Γερμανία. Έχει μήκος 1.224 χιλιόμετρα και δυνατότητα μεταφοράς 55 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου το χρόνο.

Εάν η Ελλάδα δημιουργήσει ώριμες συνθήκες στο ενεργειακό (TAP, Turkish Stream, ΑΟΖ) και τεθούν οι βάσεις για να καταστεί η χώρα μας κόμβος, γίνεται αντιληπτό ότι το γεγονός αυτό θα «πονέσει» τις γερμανικές τσέπες, καθώς θα μειωθούν πιθανότατα τα μερίδια του North Stream.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ