«Εξηντατέσσερις αυτοκτονίες (52 άντρες και 12 γυναίκες) καταγράφηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία του Δικτύου Πληροφόρησης του Κέντρου για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας. Ο αντίστοιχος αριθμός για το 2015 ήταν 58 αυτοκτονίες». Με αφορμή αυτά τα στοιχεία, το κέντρο ημέρας για την πρόληψη της αυτοκτονίας «Κλίμακα», εξέδωσε δελτίο τύπου σχετικά με τις ευθύνες των ΜΜΕ στην πρόληψη των αυτοκτονιών.

Η Κλίμακα επισημαίνει ότι «οι παραπάνω αριθμοί δεν αντικατοπτρίζουν τον πραγματικό αριθμό όλων των αυτοκτονιών που έχουν συμβεί κατά το ανωτέρω διάστημα και υπολογίζεται ότι στα επίσημα δεδομένα της ΕΛΣΤΑΤ για την εν λόγω περίοδο οι καταγεγραμμένες αυτοκτονίες θα είναι περισσότερες.

Κατά την καταγραφή των δεδομένων, το Δίκτυο Πληροφόρησης συνέλεξε 107 άρθρα που δημοσιεύτηκαν κατά το πρώτο τρίμηνο του 2016 στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο και τα οποία αφορούσαν ειδήσεις αποπειρών αυτοκτονίας ή ολοκληρωμένων αυτοκτονιών. Χαρακτηριστικά αναφέρουμε ότι παρά τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας σε πολλά δημοσιεύματα υπήρχε αναλυτική περιγραφή της μεθόδου αυτοκτονίας, φωτογραφίες με ακατάλληλο περιεχόμενο ενώ παράλληλα σε κανένα από τα δημοσιεύματα δεν αναφέρονταν πηγές βοήθειας για άτομα που σκέφτονται την αυτοκτονία ή βιώνουν την απώλεια κάποιου δικού τους προσώπου», αναφέρει χαρακτηριστικά η Κλίμακα.

«Γνωρίζουμε και είναι ερευνητικά τεκμηριωμένο ότι συγκεκριμένοι τρόποι δημοσίευσης των αυτοκτονιών μπορούν να αυξήσουν την πιθανότητα αυτοκτονίας σε ευάλωτα άτομα και το μέγεθος της αύξησης σχετίζεται με την ποσότητα, τη διάρκεια και την έμφαση που δίνεται στην είδηση από τα ΜΜΕ. Ο κίνδυνος για επιπρόσθετες και για μιμητικές αυτοκτονίες αυξάνεται όταν δημοσιεύεται σαφώς η μέθοδος αυτοκτονίας, όταν χρησιμοποιούνται δραματικές εικόνες ή τίτλοι, όταν μια αυτοκτονία δημοσίευεται εκτενώς και επαναλαμβανόμενα και όταν η αυτοκτονία παρουσιάζεται σαν μια ηρωική ή εντυπωσιακή πράξη».

Η Κλίμακα επισημαίνει ότι «η προσεκτική, ακόμα και σύντομη, αναφορά των ΜΜΕ στην αυτοκτονία, μπορεί να συμβάλλει στην ευαισθητοποίηση του κοινού, στη διόρθωση εσφαλμένων αντιλήψεων για την αυτοκτονία και μπορεί να ενθαρρύνει εκείνους που είναι ευάλωτοι ή βρίσκονται σε κίνδυνο να αναζητήσουν βοήθεια. Θεωρείται, λοιπόν, επιτακτική η αναφορά της Γραμμής Παρέμβασης για την Αυτοκτονία – 1018 σε κάθε δημοσίευση περιστατικού αυτοκτονίας, σύμφωνα με τη σχετική δεοντολογία.

Το Κέντρο για την Πρόληψη της Αυτοκτονίας έχει εκδώσει στα ελληνικά τον οδηγό του Π.Ο.Υ. «Πρόληψη της Αυτοκτονίας – Μια πηγή ενημέρωσης για τους επαγγελματίες των ΜΜΕ» τον οποίο μπορείτε να βρείτε εδώ».

1018

Η ΚΛΙΜΑΚΑ λειτουργεί από το 2007, τη Γραμμή Παρέμβασης για την Αυτοκτονία με το νούμερο 1018. Η Γραμμή λειτουργεί σε εικοσιτετράωρη βάση, 7 ημέρες την εβδομάδα και δέχεται κλήσεις από κινητό ή σταθερό τηλέφωνο, από όλες τις περιοχές της Ελλάδας, με αστική χρέωση.

Οι κλήσεις είναι ανώνυμες και εμπιστευτικές.

Η γραμμή 1018 απευθύνεται σε:
– Ανθρώπους που σκέφτονται να αυτοκτονήσουν
– Ανθρώπους που έχουν αποπειραθεί να αυτοκτονήσουν στο παρελθόν
– Ανθρώπους με αυτοκαταστροφική συμπεριφορά
– Ανθρώπους που βιώνουν την απώλεια ή ανησυχούν για κάποιο δικό τους άνθρωπο

 

SHARE


ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
To altsantiri.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις εφόσον εντοπίζονται θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.

Αφήστε το σχόλιό σας