Να πειθαρχήσουν με το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, εφαρμόζοντας το Κοινό Ευρωπαϊκό Σύστημα Ασύλου, καλεί η Ευρωπαϊκή Επιτροπή τις Ελλάδα, Κροατία, Ιταλία, Μάλτα και Ουγγαρία.

Αναλυτικότερα, όπως αναφέρεται, οι Ελλάδα, Κροατία και Ιταλία καλούνται να εφαρμόσουν ορθά τον κανονισμό Eurodac, ο οποίος προβλέπει την αποτελεσματική λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων των αιτούντων άσυλο και τη διαβίβαση των δεδομένων στο κεντρικό σύστημα Eurodac εντός 72 ωρών.

Η αποτελεσματική εφαρμογή του κανονισμού Eurodac είναι κρίσιμη για τη λειτουργία του συστήματος του Δουβλίνου και τα προγράμματα μετεγκατάστασης της ΕΕ, τονίζει η Επιτροπή σημειώνοντας, ότι τον Οκτώβριο απηύθυνε διοικητικές επιστολές προς την Ελλάδα, την Κροατία και την Ιταλία.

Η Επιτροπή καλεί επίσης την Ελλάδα και τη Μάλτα να κοινοποιήσουν τα μέτρα που έχουν λάβει για την πλήρη μεταφορά στην εθνική νομοθεσία της οδηγίας για τις διαδικασίες ασύλου, η οποία καθορίζει κοινές διαδικασίες για τη χορήγηση και την ανάκληση του καθεστώτος διεθνούς προστασίας, και της οδηγίας για τις συνθήκες υποδοχής η οποία αφορά την πρόσβαση στις συνθήκες υποδοχής των αιτούντων άσυλο εν αναμονή της εξέτασης της αίτησής τους.

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ