Μια ακύρωση της συμφωνίας Τουρκίας – Ε.Ε. θα ήταν καταστροφική για την Ελλάδα, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος, Γενς Μπάστιαν, μιλώντας στο γερμανικό ραδιοφωνικό σταθμό «DLF» και επισημαίνει ότι «η Ελλάδα χρειάζεται την Τουρκία».

«Θα ήταν δύσκολα τα πράγματα για την καθημερινότητα στην Ελλάδα, διότι η Ελλάδα δεν έχει καθόλου χρήματα, ούτε την πολιτική ισχύ, ούτε τα μέσα στην εξωτερική πολιτική ώστε να επιδείξει μεγαλύτερη σκληρότητα απέναντι στην Τουρκία. Η Ελλάδα βρίσκεται σε μια θέση όπου χρειάζεται την Τουρκία κυρίως όσον αφορά το προσφυγικό».

Μια πιθανή ακύρωση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό θα σήμαινε την κατάρρευση της Ελλάδας, υποστηρίζει ο Γερμανός οικονομολόγος:

«Η Ελλάδα βρίσκεται λίγο πριν από την κατάρρευση όσον αφορά το προσφυγικό. Έχουμε 50.000 πρόσφυγες, η καταγραφή αυτών που χρειάζονται άσυλο διαρκεί. Λείπει προσωπικό, λείπουν τα χρήματα, λείπουν οι εγκαταστάσεις φιλοξενίας. Δεν υπάρχει μια στρατηγική όσον αφορά τους πρόσφυγες και τους μετανάστες. Για το λόγο αυτό η Αθήνα βρίσκεται σε μια κατάσταση που εάν ακυρώνονταν η συμφωνία με την Τουρκία θα μετατρεπόταν και πάλι σε χώρα διέλευσης».

Ο Γενς Μπάστιαν πιστεύει πως ένα μικρό μόνον τμήμα της ευρωπαϊκής βοήθειας φτάνει τελικά στην Ελλάδα. Αλλά δεν είναι μόνο τα χρήματα που λείπουν, αλλά και το προσωπικό και η υλικοτεχνική υποδομή. Η Ελλάδα, όπως εκτιμά, είναι πολιτικά και διοικητικά επιβαρυμένη.

«Για το λόγο αυτό η Ελλάδα χρειάζεται υποστήριξη. Το Βερολίνο είναι ένας τέτοιος εταίρος, διότι το Βερολίνο χρειάζεται την Αθήνα στο προσφυγικό. Και η Αθήνα χρειάζεται το Βερολίνο στο θέμα, για παράδειγμα, ενός μελλοντικού κουρέματος του χρέους».


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ