Το μήνυμα της ειρηνικής συμβίωσης των λαών ανεξάρτητα από την διαφορετικότητα τους, έστειλαν το απόγευμα από τα Χανιά όσοι παρέστησαν στην τελετή μνήμης των μελών της Εβραϊκής Κοινότητας της Κρήτης, που έπεσαν θύματα των Γερμανών κατά τη διάρκεια της κατοχής του νησιού από τους Ναζί.

Η τελετή μνήμης πραγματοποιήθηκε το απόγευμα στο μνημείο θυμάτων του πλοίου «Τάνα Σ» που βρίσκεται στην ακτή Μιαούλη, και στήθηκε εκεί για να θυμίζει την θυσία εκατοντάδων αμάχων θυμάτων του πολέμου.

Τον Μάιο 1944, οι Ναζί συγκέντρωσαν περίπου 300 Εβραίους από τα Χανιά και άλλα μέρη της Κρήτης. Μαζί με κάποια μέλη της ελληνικής αντίστασης και μερικούς Ιταλούς, τους έβαλαν σε ένα πλοίο το oποίο βυθίστηκε ανοικτά της Κρήτης. Μέχρι το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, είχαν καταστραφεί στην Κρήτη πέντε συναγωγές μαζί με τα κοιμητήρια και τα σχολεία των Εβραίων, ενώ με την βύθιση του πλοίου χάθηκε και ο τότε πληθυσμός των Εβραίων στην Κρήτη.

Η τελετή περιελάμβανε επιμνημόσυνη δέηση από ραβίνο, κατάθεση στεφάνου από εκπρόσωπο του Κεντρικού Ισραηλιτικού Συμβουλίου Ελλάδος και ομιλίες με αναφορά στα γεγονότα εκείνης της περιόδου.

Χαιρετισμούς απηύθυναν εκπρόσωποι των τοπικών αρχών.


ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ

ΠΡΟΣΘΕΣΤΕ ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ