Κριτική στην εμμονή του –μη οικονομολόγου- Σόιμπλε ασκεί ο νομπελίστας Τζόζεφ Στίγκλιτς, προειδοποιώντας ότι  η οικονομική κρίση στην ευρωζώνη δεν έχει ξεπεραστεί, αντιθέτως, όπως επισημαίνει, η κατάσταση στην Ελλάδα θα επιδεινωθεί.

«Η κρίση στην ευρωζώνης σε καμία περίπτωση δεν είναι πίσω μας. Η κατάσταση της Ελλάδας θα επιδεινωθεί περαιτέρω, ενώ στις άλλες χώρες που αντιμετωπίζουν οικονομική κρίση τα πράγματα θα πάνε πολύ λίγο καλύτερα», τονίζει σε συνέντευξή του στη γερμανική οικονομική εφημερίδα Handelsblatt ο βραβευμένος με Νόμπελ Αμερικανός οικονομολόγος.

Μιλώντας για την πολιτική της λιτότητας που ακολουθείτε στις χώρες μέλη της ευρωζώνης, ο Στίγκλιτς ρίχνει τα «πυρά» του στον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, δηλώνοντας ότι «ένας οικονομολόγος θα κατανοούσε ότι η πολιτική λιτότητας τελικά αποδεικνύεται μοιραία. Όμως ο Σόιμπλε δεν είναι οικονομολόγος και επιμένει ότι οι χώρες θα πρέπει να τηρούν τους κανόνες», λέει ο ίδιος επισημαίνοντας πως «όταν οι κανόνες είναι λανθασμένοι, τότε αυτό μπορεί να έχει καταστροφικές συνέπειες».

Παράλληλα, ο Στίγκλιτς τάσσεται κατά της αύξησης των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ(FED). «Δεν υπάρχει πληθωρισμός και η ανεργία είναι πολύ υψηλότερη από το καταγεγραμμένο5,1%. Άρα δεν υπάρχει κανένας λόγος να αυξηθούν τώρα τα επιτόκια».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ