Τον επαναπατρισμό ενός αρχαίου ελληνικού νομίσματος, το οποίο υπήρξε προϊόν λαθρανασκαφής και βρισκόταν στην Ελβετία, αποφάσισε ελβετικό ποινικό δικαστήριο.

Η Ζυρίχη, μετά τις συστηματικές προσπάθειες των αρμοδίων υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, ικανοποίησε οριστικά το ελληνικό αίτημα δικαστικής συνδρομής περί κατάσχεσης του νομίσματος υπέρ του ελληνικού Δημοσίου και επαναπατρισμού του, δίνοντας θετική έκβαση σε μια υπόθεση διεκδίκησης που ξεκίνησε έξι χρόνια πριν.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για αργυρό οκτάδραχμο, το οποίο εντοπίστηκε σε ιστοσελίδα οίκου δημοπρασιών τον Σεπτέμβριο του 2009, από τη Διεύθυνση Τεκμηρίωσης και Προστασίας Πολιτιστικών Αγαθών. Το νόμισμα αποδίδεται στον βασιλέα της Βισαλτίας Μώσση και χρονολογείται στα τέλη του 6ου – αρχές του 5ου αι. π.Χ.

Όπως αναφέρει ανακοίνωση του υπουργείου, «στον εμπροσθότυπο εικονίζεται πετασοφόρος ανδρικής μορφής, που κρατάει δόρυ, δίπλα σε άλογο, ενώ στον οπισθότυπο υπάρχει η επιγραφή ΜΟΣΣΕΩ[Σ], που διατάσσεται περιμετρικά του εγκοίλου τετραγώνου. Πρόκειται για ιδιαίτερα σημαντικό νόμισμα καθώς μέχρι σήμερα, στα δημοσιευμένα νομίσματα του παραπάνω βασιλέα απαντούν μόνο αργυρές δραχμές».

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ