Υπάρχουν καθημερινά παιδιά που πεινούν και εξαντλούνται από την έλλειψη βιταμινών, σωστής διατροφής ή και διατροφής γενικότερα.

Υπάρχουν παιδιά που λιποθυμούν στα σχολεία γιατί οι οικογένειές τους δεν έχουν τα μέσα να φροντίσουν για τη σωστή σίτισή τους. Όλα αυτά όχι σε τριτοκοσμικές χώρες ή σε χώρες που βρίσκονται σε πολεμική κατάσταση, αλλά σε χώρες «αναπτυγμένες» όπως η δική μας.

Δυστυχώς, η κρίση, η ανεργία και η ανασφάλεια έχουν επηρεάσει όλο το φάσμα της κοινωνίας και ιδιαιτέρως τα παιδιά. Σε αυτό το σημείο έρχεται το πρόγραμμα “ΔΙΑΤΡΟΦΗ”. Ένα πρόγραμμα το οποίο φροντίζει να τρέφονται σωστά καθημερινά χιλιάδες παιδιά σε σχολεία όλης της Ελλάδας. Με ένα ποτήρι γάλα, ένα φρούτο και ένα σάντουιτς.

Ξεκίνησε πιλοτικά το 2012 με 6.272 μαθητές και μέχρι σήμερα έχει παράσχει σχεδόν 12 εκατομμύρια γεύματα σε 75.000 μαθητές 450 σχολείων. Παρόλα αυτά, φέτος μόνο, δέχθηκε αιτήσεις για ένταξη στο πρόγραμμα από 2.080 σχολεία, δηλαδή 260.890 παιδιά και μπορεί να καλύψει μόνο τις ανάγκες για τους 9.626 μαθητές 120 σχολείων, ούτε το ένα δέκατο από όσους το χρειάζονται δηλαδή!

Print

Ποιο είναι το κόστος;

Πόσο κοστίζει όμως ένα γεύμα; Όπως μας λέει η Αφροδίτη Βελουδάκη, γενική διευθύντρια του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντικής και Εργασιακής Ιατρικής, Prolepsis το οποίο υλοποιεί το πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ, μέσω της εκστρατείας «υιοθέτησε ένα σχολείο» με 4 ευρώ μπορεί κάποιος να καλύψει τα εβδομαδιαία γεύματα ενός παιδιού, ενώ με 12.000 ευρώ καλύπτονται οι ανάγκες ενός σχολείου 100 μαθητών για μια ολόκληρη σχολική χρονιά.

Επιπλέον, ο μέγας δωρητής του προγράμματος, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, με τη μέθοδο του matching fund, ουσιαστικά διπλασιάζει κάθε δωρεά που γίνεται. Για όσα χρήματα προσφέρει δηλαδή ο καθένας, τόσα ακόμη θα προσθέσει στη δωρεά του και το ΙΣΝ. Αυτό γίνεται σε μία προσπάθεια να ενταχθούν όσα περισσότερα σχολεία γίνεται στο πρόγραμμα.

Τα συστατικά του γεύματος

Αξίζει να σημειωθεί πως το κάθε γεύμα περιλαμβάνει φρέσκα φρούτα εποχής, εκτός από μπανάνα που παρέχεται όλο το χρόνο, γάλα ή γιαούρτι και κάποιο αρτοσκεύασμα ή σάντουιτς. Τα πάντα παρασκευάζονται ειδικά για το Πρόγραμμα ΔΙΑΤΡΟΦΗ από επιλεγμένους προμηθευτές, που διαθέτουν τα απαιτούμενα συστήματα υγιεινής και πληρούν αυστηρές προδιαγραφές. Όλα τα γεύματα παρασκευάζονται με πρώτες ύλες που παράγονται στην Ελλάδα (με εξαίρεση το σουσάμι, τις νιφάδες βρώμης και τις μπανάνες) και αποκλειστικά με ελαιόλαδο. Σε όλα τα αρτοσκευάσματα χρησιμοποιείται αλεύρι ολικής άλεσης, ενώ δεν χρησιμοποιούνται συντηρητικά ή άλλα πρόσθετα. Επίσης, πραγματοποιείται συνεχής έλεγχος και πιστοποίηση της ποιότητας και της ασφάλειας των γευμάτων, μέσω καθημερινών επισκέψεων στα σχολεία, δειγματοληπτικών αναλύσεων και τακτικών επισκέψεων και ελέγχων των προμηθευτών. Επιστημονική υπεύθυνος του Προγράμματος είναι η Πρόεδρος του Ινστιτούτου Prolepsis η κυρία Αθηνά Λινού, Καθηγήτρια και Διευθύντρια του Εργαστηρίου Υγιεινής, Επιδημιολογίας και Ιατρικής Στατιστικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Τα οφέλη του προγράμματος

Τα οφέλη αυτού του προγράμματος είναι τεράστια. Αρχικά, υποστηρίζει παιδιά και οικογένειες με επισιτιστική ανασφάλεια. Παρέχοντάς τους, δηλαδή, ένα πλήρες γεύμα την ημέρα, όχι μόνο εμμέσως τις ανακουφίζει οικονομικά, αλλά προάγει με έμπρακτο και ουσιαστικό τρόπο την υγιεινή διατροφή. Πάνω από το 83% των παιδιών του προγράμματος στο σπίτι ζητούσαν πιο υγιεινά φαγητά.

Επιπλέον, το ένα τρίτο των παιδιών που ήταν υπέρβαρα και σχεδόν τα μισά που ήταν ελλιποβαρή απέκτησαν, σύμφωνα με στοιχεία από το σχολικό έτος 2014-2015 κανονικό βάρος. Επίσης, βελτιώθηκε το σχολικό κλίμα και η ψυχολογία των παιδιών, καθώς παρατηρήθηκε η καλύτερη συγκέντρωση και απόδοσή τους και, τέλος, το σημαντικότερο ίσως επίτευγμά του είναι το γεγονός ότι μειώθηκε η σχολική διαρροή. Αφού το πρόγραμμα κατά βάση βοηθά σχολεία κοινωνικοοικονομικά ευπαθών περιοχών της χώρας, σε μέρη όπου για παράδειγμα υπάρχουν πολλά παιδιά ρομά, τα παιδιά αυτά συνέχισαν να πηγαίνουν κανονικά στο σχολείο, αντί να γίνονται θύματα εκμετάλλευσης ή, ακόμα, αντί να αναγκάζονται να φύγουν από το σχολείο επειδή δεν έχουν ούτε τα αναγκαία.
Είναι μία πολύ ελπιδοφόρα πρωτοβουλία, αλλά πρέπει να αναρωτηθεί κανείς τι ακριβώς κάνει το κράτος για τη σίτιση των δικών του παιδιών. Η αλήθεια είναι πως η μόνη «συνεισφορά» που έχει κάνει μέχρι τώρα είναι να έχει το πρόγραμμα «υπό την αιγίδα» του. Ναι, το πρόγραμμα υλοποιείται υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, αλλά μέχρι εκεί. Στην ουσία, το υπουργείο δίνει την άδεια στο ινστιτούτο Prolepsis να έρχεται σε επαφή με τα σχολεία και να μπαίνει στους χώρους τους. Μόνο αυτό. Καμία οικονομική βοήθεια δεν προσφέρεται.

Σε μία χώρα όπου έχουν χαθεί τα βασικά, δουλειές, μισθοί, οχτάωρα, και συνηθίσαμε να ακούμε πως «παιδιά λιποθυμούν στα σχολεία από την πείνα» είναι κάποιοι άνθρωποι που αγωνίζονται να τα στηρίξουν και να τους δώσουν δύναμη να μεγαλώσουν με υγεία και ασφάλεια παρά τις αντιξοότητες. Με ελάχιστη βοήθεια.

Μυρτώ Μουζάκη

SHARE

loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ