Ένα αναπάντεχο αφιέρωμα του CNN στο ελληνικό street food δημοσιεύτηκε σήμερα Τρίτη, στο μεγάλο διεθνές ειδησεογραφικό μέσο.

Ο δημοσιογράφος του CNN ξεκινάει την ημέρα του με ελληνικό καφέ τον οποίο χαρακτηρίζει «πηχτό, σκούρο και ικανό να κάνει τον εγκέφαλό σου να εκραγεί», κάπου στο Μοναστηράκι, μαθαίνοντας παράλληλα ότι η κουλτούρα του καφέ στην Ελλάδα αφορά την κοινωνικοποίηση.

Μια στάση στην κρεαταγορά θα δώσει στον δημοσιογράφο μια μυρωδιά, όχι τόσο από τα κρέατα, αλλά από την μεγάλη ποικιλία ξηρών καρπών που πωλούνται σε μαγαζιά και καρότσια γύρω της.

Λίγο αργότερα, κατά παρέκκλιση του θέματος του φαγητού του δρόμου, θα μυηθεί και στα μυστικά του ελαιολάδου και του μελιού.

Η περιπλάνησή του στις γεύσεις του δρόμου και μια βόλτα, τα ξημερώματα στο Ψυρρή, θα τον φέρουν σε επαφή με την μπουγάτσα και το κουλούρι τα οποία εξηγεί ότι έχουν έρθει από τη Θεσσαλονίκη και έχουν κατακτήσει εδώ και δεκαετίες την πρωτεύουσα.
Συγκεκριμένα για το κουλούρι, το CNN αναφέρει: «Είναι ένα ψημένο δαχτυλίδι ζυμαριού με σουσάμι το οποίο μπορεί να συγκριθεί με τα γερμανικά πρέτζελς ή τα εβραϊκά μπέιγκελς. Είναι το απόλυτο ελληνικό street food και κοστίζει μόνο ένα δολάριο, ενώ πωλείται από νωρίς το πρωί καθώς οι κουλουρτζήδες προσπαθούν να κεφαλαιοποιήσουν τη λιγούρα όσων ξενύχτηδων επιστρέφουν σπίτι».

161010150008-serving-bougatsas-cut-down-to-small-mouthful-sizes-at-patisserie-thessaloniki-exlarge-169

Το CNN μάλιστα, φιλοξενεί την άποψη του Άγγελου Ρέντουλα, αρχισυντάκτη του περιοδικού Γαστρονόμος σχετικά με την εξάπλωση του φαγητού του δρόμου.
«Με την οικονομική κρίση, η ανάγκη για καλή σχέση μεταξύ ποιότητας και τιμής είναι κορυφαίας σημασίας. Χρειάζεσαι κάτι που να έχει αρκετά καλή ποιότητα και γεύση. Το φαγητό του δρόμου δεν ήταν πάντα σε πολύ καλό επίπεδο, όμως η χαμηλή τιμή βοήθησε ώστε να επανακάμψει. Η πρόσφατη διείσδυση μεταναστών από τη Μέση Ανατολή έπαιξε επίσης τον ρόλο της. Για παράδειγμα, δεν υπήρχε καμία κουλτούρα κατανάλωσης φαλάφελ στην Ελλάδα. Όμως μόλις άνοιξε το πρώτο μαγαζί στο κέντρο της Αθήνας οι κάτοικοι ξετρελάθηκαν», δηλώνει ο κ. Ρέντουλας

Η βόλτα του CNN δεν τελειώνει βέβαια εδώ.
Ο δημοσιογράφος θα γευτεί κεφτέδες, τους οποίος χαρακτηρίζει το ελληνικό αντίστοιχο του φαλάφελ, σμυρνιώτικους μεζέδες, αλλά φυσικά και σουβλάκι, σε ένα από τα παλαιότερα μαγαζιά στο κέντρο της Αθήνας.
«Το σουβλάκι στον Κώστα, τυλιγμένο σε μια εξαιρετικά ψημένη πίτα, μας θυμίζει ότι το καλύτερο φαγητό, συχνά είναι και το πιο απλό».

Λουκουμάδες και φραπέ

Αν και κάποια φαγητά στην Ελλάδα μπορούν να βρεθούν σε διαφορετικές «εκδόσεις» σε χώρες από τη Βουδαπέστη, έως το Μπαγκλαντές, ο δημοσιογράφος υποστηρίζει, ίσως με μια δόση υπερβολής, ότι οι λουκουμάδες, «τηγανητές μπάλες ζυμαριού με μέλι και κανέλα, είναι τόσο μοναδικοί στην Ελλάδα, όσο και ο Παρθενώνας». Στο ίδιο μέρος που τρώει τους λουκουμάδες, πάντως, θα μυηθεί και στα μυστικά και την ιστορία του φραπέ.

Ο επίλογος του άρθρου του CNN τα λέει όλα:

«Γιατί όποιες και να είναι οι οικονομικές συνθήκες, οι Αθηναίοι ποτέ δε θα σταματήσουν να τρώνε καλά — η γαστρονομία, άλλωστε, είναι ελληνική λέξη»..


loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ