Σε διαβούλευση, ως το τέλος της εβδομάδας, θα τεθεί υπουργική απόφαση με τον οποίο εισάγεται η λίστα των ασθενών ως τρόπος προγραμματισμού των χειρουργείων, με απώτερο σκοπό να περιοριστούν τα «φακελάκια».

Επιπλέον η αλλαγή αυτή αποσκοπεί στον περιορισμό του χρόνου αναμονής για τους ασθενείς.

Ο γιατρός θα δίνει ένα παραπεμπτικό, ότι ο ασθενής πρέπει να χειρουργηθεί με τα απαραίτητα στοιχεία. Επιπλέον ο γιατρός θα κατηγοριοποιεί τον ασθενή σε πέντε κλίμακες βαρύτητας. Αυτό το παραπεμπτικό θα πηγαίνει σε μια υπηρεσία εντός του νοσοκομείου ανεξάρτητα από το γιατρό, η οποία θα τοποθετεί τον ασθενή σε μια σειρά στη λίστα αναμονής. Αυτό ο ασθενής θα μπορεί να το παρακολουθεί από το σάιτ του νοσοκομείου.

Οι πέντε κατηγορίες προτεραιότητας των χειρουργικών επεμβάσεων θα είναι οι εξής:

-Περιστατικά με γρήγορη εξέλιξη, στα οποία ενδεχόμενη καθυστέρηση χειρουργικής αντιμετώπισης επηρεάζει το αποτέλεσμα.

-Περιστατικά με δυνητικά γρήγορη εξέλιξη, στα οποία η καθυστέρηση ενδέχεται να επηρεάσει το αποτέλεσμα της θεραπείας.

-Περιστατικά με έντονα συμπτώματα, χωρίς όμως γρήγορη εξέλιξη.

-Περιστατικά με ήπια/μέτρια συμπτώματα, χωρίς γρήγορη εξέλιξη.

-Περιστατικά χωρίς συμπτώματα και χωρίς γρήγορη εξέλιξη

Ο ασθενής δικαιούται να κάνει ένσταση αν νομίζει ότι αδικείται. Η διαδικασία θα είναι γρήγορη και όπως είπε η κ. Μπαλασοπούλου, ήδη οι χρόνοι αναμονής στη Γενική Χειρουργική δεν είναι σοβαροί, εκτός των ειδικότερων χειρουργείων που είναι αυξημένοι.

Η λίστα χειρουργείου όπως εξήγησε η διοικήτρια του Ιπποκράτειου Νοσοκομείου αποτελεί ένα «βήμα προς τον ασθενή» και εισάγει διαφάνεια και την ισονομία. Επιπλέον πρόσθεσε ότι θα γίνει προσπάθεια να αυξηθεί ο αριθμός των χειρουργείων με καλύτερη διευθέτηση του χρόνου.


loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ