Σε μία πράξη μίσους προχώρησαν άγνωστοι στην περιοχή των Ιωαννίνων, σχεδιάζοντας αγκυλωτούς σταυρούς στους εξωτερικούς τοίχους της εβραϊκής συναγωγής, που βρίσκεται μέσα στο Κάστρο.

Οι άγνωστοι -προφανώς φασιστικών καταβολών- δεν έμειναν μόνο εκεί, αλλά συνέχισαν το «δημιουργικό τους έργο» και σε γειτονικά σπίτια, γεγονός που προκάλεσε την έντονη αντίδραση, τόσο της τοπικής κοινωνίας, όσο και της ισραηλιτικής κοινότητας Ιωαννίνων.

Ο κ. Μωυσής Ελισάφ, πρόεδρος της ισραηλιτικής κοινότητας Ιωαννίνων, εξέφρασε τη θλίψη και τον αποτροπιασμό του για το γεγονός, επισημαίνοντας πως η αντισημιτική ρητορική του μίσους των τελευταίων εβδομάδων, οδηγεί τους αμετανόητους νοσταλγούς ενός εφιαλτικού παρελθόντος, να βανδαλίσουν ιερούς χώρους.

Ο Δήμος Ιωαννιτών, με σχετική ανακοίνωση, καταδικάζει το γεγονός και εκφράζει τον αποτροπιασμό του για τη βεβήλωση της εβραϊκής συναγωγής. Σε δήλωσή του, ο δήμαρχος, Θωμάς Μπέγκας, τονίζει μεταξύ άλλων: «Οι εικόνες του συμβόλου του ναζισμού, προκαλούν θλίψη σε μια πόλη που κουβαλάει ακόμη το φορτίο της μνήμης από τις θηριωδίες των ναζί.

Τα Γιάννενα και η Ήπειρος κουβαλούν το βαρύ φορτίο από τη μνήμη 2.000 Γιαννιωτοεβραίων που χάθηκαν, από τη μνήμη δεκάδων χωριών που κάηκαν, ξεκληρίστηκαν, σημαδεύτηκαν, από το μίσος των ναζί. Η εικόνα της σβάστικας, δεν βεβηλώνει μόνο την εβραϊκή συναγωγή, βεβηλώνει τη μνήμη χιλιάδων συνανθρώπων μας, θυμάτων του φασισμού».


loading...

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΑ